Rusija je le septembra 2022 objavila število žrtev v Ukrajini na svoji strani. Foto: EPA
Rusija je le septembra 2022 objavila število žrtev v Ukrajini na svoji strani. Foto: EPA

BBC v Rusiji, neodvisna medijska skupina Mediazona in prostovoljci štejejo smrti od februarja 2022, ko je Rusija napadla Ukrajino.

Imena številnih ubitih vojakov so pridobili na novih grobovih na 70 pokopališčih po Rusiji, podatke pa so zbirali tudi iz javno dostopnih uradnih poročil, medijskih poročil in družbenih omrežij.

V drugem letu spopadov je umrlo več kot 27.300 ruskih vojakov, kažejo podatki BBC-ja, kar pomeni, da ozemeljske pridobitve ruske vojske terjajo visok človeški davek.

Taktike Rusije, ki v boj pošilja vedno nove in nove vojake, da bi utrudili ukrajinske sile in razkrili njihove položaje za rusko topništvo, se je prijelo ime mesoreznica.

Več kot 50.000 mrtvih vojakov je osemkrat večje število od edinega uradno priznanega števila ruskih žrtev, ki ga je Moskva objavila septembra 2022. Resnično število mrtvih na ruski strani je verjetno še precej večje, poroča BBC.

Analiza BBC-ja ne vključuje mrtvih pripadnikov milic v Donecku in Lugansku na vzhodu Ukrajine pod rusko okupacijo.

BBC še ocenjuje, da najmanj 40 odstotkov mrtvih ruskih borcev ni imelo nikakršne povezave z rusko vojsko pred rusko invazijo v Ukrajini.

Posebej krvave bitke za Vugledar, Bahmut, Avdijivko

Ameriški Inštitut za proučevanje vojne (ISW) je med bitkami, ki so terjale posebej veliko žrtev, izpostavil tiste za Vugledar, Bahmut, Avdijivko. V bitki za Bahmut spomladi 2023 je bilo, kot je dejal nekdanji vodja Wagnerjeve skupine plačancev Jevgenij Prigožin, ubitih 22.000 pripadnikov te skupine.

Moskva je skupini Wagner junija 2022 dovolila novačiti pripadnike po ruskih zaporih. Skupina je zapornike novačila do februarja 2023, ko se je njen odnos z Moskvo poslabšal. Odtlej to politiko izvaja rusko obrambno ministrstvo. BBC še piše, da so slabo opremljeni in izurjeni borci iz vrst obsojencev ključni za uspeh "mesoreznice".

Tudi Ukrajina le redko komentira števila mrtvih na svoji strani. Februarja je predsednik Volodimir Zelenski dejal, da je bilo ubitih 31.000 ukrajinskih vojakov, a po ocenah na podlagi ameriških obveščevalnih podatkov naj bi bile ukrajinske izgube večje.