Volodimir Zelenski. Foto: EPA
Volodimir Zelenski. Foto: EPA

Namen zakona je povečati število vojakov za boj proti ruski agresiji.

Zelenski je podpisal predlog zakona o spremembah nekaterih zakonodajnih aktov glede služenja vojaškega roka, mobilizacije in vojaške registracije, je na spletni strani poročal ukrajinski portal Ukrinform.

Vrhovna rada je po poročanju portala 11. aprila v drugi obravnavi sprejela predlog zakona o mobilizaciji, ki določa vpoklic moških, starih med 25 in 60 let. Podprlo ga je 283 poslank in poslancev.

Novi zakon zaostruje kazni za tiste, ki se izmikajo vpoklicu, spodbuja vpoklic in obvezuje moške, da pri oblasteh posodabljajo svoje podatke o vojaški registraciji.

Vendar pa zakon ne predvideva demobilizacije vojakov z dolgoletnim služenjem na fronti. Ta predlog so zakonodajalci zavrnili po pritisku ukrajinske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakonodajalci pravijo, da bo vprašanje demobilizacije obravnavano v ločenem predlogu zakona, vendar podrobnosti niso navedli.

Ukrajinski predsednik je na začetku meseca podpisal tudi zakon, ki znižuje starostno mejo za vpoklic dodatnih vojakov s 27 na 25 let. Zakon bo olajšal mobilizacijo in omogočil vpoklic več deset tisoč vojakov, ki jih ukrajinska vojska po več kot dveh letih vojne z Rusijo nujno potrebuje.