Volodimir Zelenski. Foto: EPA
Volodimir Zelenski. Foto: EPA

Ukrajinska vojska se v zadnjih mesecih spopada z vse večjim ruskim pritiskom na fronti, ob pomanjkanju zračne obrambe pa je napadom vse bolj izpostavljena tudi njena infrastruktura.

Politična preigravanja v kongresu ZDA, kjer republikanci blokirajo nov paket vojaške pomoči za Kijev v vrednosti 60 milijard dolarjev, bi lahko privedla do poraza Ukrajine, opozarja Zelenski.

"Kongresu je treba izrecno povedati, da bo Ukrajina izgubila vojno, če ne bodo pomagali," je povedal na videokonferenci državne platforme za zbiranje mednarodne pomoči za Ukrajino United24.

Zelenski je dodal, da bi poraz Ukrajine pomenil, da bodo napadene druge države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V rednem večernem nagovoru državljanom je Zelenski posebno pozornost namenil zračni obrambi Harkova. Drugo največje ukrajinsko mesto je bilo namreč v soboto tarča novega napada, v katerem je bilo ubitih najmanj šest ljudi.

Ukrajinski voditelj je tudi to priložnost izkoristil za poziv mednarodnim zaveznikom h krepitvi dobav orožja, s katerim bi lahko zaščitili nebo nad severovzhodno Ukrajino.

Tri žrtve v Zaporožju

V ruskih topniških napadih v regiji Zaporožje so bili danes ubiti trije ljudje, trije pa ranjeni, so sporočile lokalne ukrajinske oblasti.

Po navedbah guvernerja Zaporožja Ivana Federova so ruske sile v Zaporožju v 24 urah naseljena območja zadele 357-krat, v enem od teh napadov pa so že v nedeljo umrli trije ljudje.

Ponoči je bila nato znova dejavna tudi ukrajinska zračna obramba, ki je po navedbah vojske prestregla 17 od skupno 24 ruskih brezpilotnih letalnikov nad več regijami. V napadih je nastalo nekaj gmotne škode na jugu države, o žrtvah pristojni niso poročali.

Iz pokrajine Žitomir pa poročajo o ruskih napadih z več deset letalniki, pri čemer je bila zadeta kritična infrastruktura, zaradi česar je grozila nevarnost onesnaženja zraka. Žrtev med civilisti ni bilo.

Ukrajinska stran obtožuje Rusijo, da sama izvaja napade na jedrsko elektrarno, ki je pod ruskim nadzorom. Foto: Reuters
Ukrajinska stran obtožuje Rusijo, da sama izvaja napade na jedrsko elektrarno, ki je pod ruskim nadzorom. Foto: Reuters

Večji incident: Jedrska elektrarna v Zaporožju tarča napada z letalniki

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je potrdila, da je bila jedrska elektrarna v Zaporožju pod ruskim nadzorom v nedeljo tarča napada z brezpilotnimi letalniki.

Rusija je za napad, v katerem naj bi bili ranjeni trije ljudje, okrivila Ukrajino, ki vpletenost zanika.

IAEA, agencija ZN-a, ki ima v Zaporožju svojo ekipo strokovnjakov, je v nedeljo potrdila napad na nuklearko, tudi na območje enega od šestih reaktorjev. Poslopje elektrarne je bilo po besedah generalnega direktorja IAEA-ja Rafaela Grossija zadeto trikrat.

IAEA je zagotovil, da jedrska varnost ni ogrožena, je pa posvaril, da je šlo za resen incident, ki bi lahko ogrozil celovitost struktur, ki varujejo reaktorje. "To se ne sme dogajati," je sporočil Grossi, in poudaril, da se z napadi na jedrske zmogljivosti ne bi mogla nobena stran niti politično niti vojaško okoristiti.

Upravljavci jedrske elektrarne, ki jih je po zavzetju nastavila ruska stran, so sporočili, da so ravni sevanja normalne, resne škode naj ne bi bilo. So pa za napad okrivili ukrajinsko stran, kar je ta zanikala.

"Ukrajina ni bila vpletena v nikakršno oboroženo provokacijo na območju," je za portal Ukrainska Pravda dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega direktorata za obveščevalne dejavnosti Andrij Jusov, ki je opozoril, da jedrsko elektrarno "nezakonito zaseda Rusija".

Jusov je Rusijo obtožil, da sama izvaja napade na elektrarno in s tem ogroža nuklearko, civilno prebivalstvo in okolje, poroča BBC.

Ogromna jedrska elektrarna s šestimi reaktorji, največja v Evropi, je že dolgo v ospredju vojne v Ukrajini. Ruske sile so jo zasedle kmalu po začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 in vse odtlej ohranjajo nadzor nad njo.

Rusija in Ukrajina se redno obtožujeta obstreljevanja jedrske elektrarne in ogrožanja jedrske varnosti. IAEA je že večkrat posvaril pred tovrstnimi napadi. Pretekli mesec je ekipa agencije poročala o pogostih eksplozijah na območju.

IAEA potrdil napad na jedrsko elektrarno v Zaporožju