Prigožin je bil med ustanovitelji Wagnerja. Foto: Reuters
Prigožin je bil med ustanovitelji Wagnerja. Foto: Reuters

"Vodja preiskovalnega odbora me je obvestil pred nekaj dnevi. Delce ročnih bomb so našli na truplih žrtev letalske katastrofe," je povedal Putin na debatnem forumu Valdaj v Sočiju, vendar pa ni razkril podrobnosti, kako in zakaj bi lahko razneslo bombe. "Na letalu se ni zgodil zunanji udar, to je že ugotovljeno dejstvo," je še dodal in s tem skušal zavrniti trditve neimenovanih ameriških uradnikov, ki so zatrdili, da je bilo Wagnerjevo letalo sestreljeno.

Je pa dejal, da bi morali preiskovalci izvesti test prisotnosti alkohola in mamil v krvi umrlih, saj so po njegovih besedah v preteklosti v pisarnah Wagnerja že odkrili ogromne količine kokaina. "Po mojem mnenju bi moral biti tak pregled opravljen, a ni bil," je dejal ruski predsednik.

Kot je povedal Putin, je ruska zvezna varnostna služba (FSB) pri preiskavah na sedežu Wagnerja v Sankt Peterburgu odkrila gotovino v vrednosti 10 milijard rubljev, kar znaša 100 milijonov dolarjev, in pet kilogramov kokaina.

Letalo je strmoglavilo 23. avgusta po vzletu z letališča v Moskvi, bilo je na poti v Sankt Peterburg. Umrlo je vseh deset ljudi na krovu, med njimi tudi Prigožin, ki je junija sprožil upor proti Moskvi zaradi nezadovoljstva z ruskim vojaškim vodstvom in vodenjem vojaških operacij v Ukrajini, a ga je še isti dan končal.

Preiskovalci strmoglavljenja letala sicer še niso javno objavili izsledkov preiskave. Kremelj je zavrnil kot "popolno laž" namig, da je Putin dal Prigožina ubiti iz maščevanja.

Sorodna novica Putin: Zahod vedno potrebuje sovražnika in brani svoje interese za vsako ceno

Wagnerjevi borci z individualnimi pogodbami

Na vprašanje o prihodnosti zasebnih vojaških družb v Rusiji je Putin odgovoril, da so bile izkušnje z njimi "nespretne", saj ni zakona o takih skupinah.

"V Rusiji še nimamo soglasja o tem, ali potrebujemo takšne formacije ali ne, danes pa lahko zagotovo rečem, da je več tisoč borcev te skupine že podpisalo pogodbe z oboroženimi silami," je dejal Putin glede borcev Wagnerja, ki so sodelovali v nekaterih ključnih spopadih v vojni v Ukrajini in so bili zaslužni za zavzetje strateško pomembnega mesta Bahmut na začetku letošnjega leta.

"Če hočejo, potem bodo sodelovali v bojih. To bodo počeli na podlagi podpisanih individualnih pogodb, česar prej ni bilo," je pojasnil.

Putin je še dejal, da ga je na začetku rusko obrambno ministrstvo zaprosilo za odobritev napotitve Wagnerjevih borcev v Ukrajino, kjer so se po njegovih besedah borili herojsko.

Glede prihodnosti zasebnih najemniških vojaških skupin in zakonodaje o njihovem delovanju se Putin ni izrekel, ampak je dejal, da je to zapleten proces, o katerem razmišljajo in razpravljajo. "V številnih državah taka podjetja obstajajo, aktivno delujejo, predvsem v tujini, kar vsi dobro vemo. O tem, če jih potrebujemo ali ne, bomo razmislili," je sklenil.