Ukrajinski vojaki med utrjevanjem položajev pri vasi Kremina v pokrajini Doneck. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki med utrjevanjem položajev pri vasi Kremina v pokrajini Doneck. Foto: Reuters

Ruske sile že nekaj časa vztrajno napredujejo na bojišču, kjer je trenutno žarišče spopadov v okolici mesta Časiv Jar in severozahodno od Avdijivke, ki jo je ruska vojska po srditih bojih zavzela februarja. Od takrat je po ocenah vojaških analitikov Rusija napredovala več kot 15 kilometrov v smeri vasi Očeretine.

Kot je sporočil Sirski na omrežju Telegram, so se ukrajinske sile umaknile na položaje zahodno od vasi Berdiči in Semenivka severno od Avdijivke ter Novomihalivke blizu mesta Marjinka, da bi ohranile svoje vojake.

"Na splošno je sovražnik na teh območjih dosegel določene taktične uspehe, ni pa mogel pridobiti operativne prednosti," je pojasnil Sirski in povedal, da se na teh območjih menjavajo ukrajinske enote s svežimi in spočitimi vojaki.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so ruske sile zavzele še eno vas v vzhodni ukrajinski regiji Doneck, in sicer vas Novobahmutovka, ki leži deset kilometrov severno od mesta Avdijivka.

Na kanalu blizu ukrajinski vojski na družbenem omrežju Telegram so pretekli teden poveljstvo ukrajinske motorizirane brigade na tem območju obtožili, da je krivo za propad obrambe v celotni regiji, kar je terjalo precejšnje izgube.

Moskva je že v soboto sporočila, da je ruskim enotam v okolici Donecka uspelo prodreti globoko v ukrajinske obrambne linije.

Vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kiril Budanov je pred dnevi izrazil pričakovanje, da se bodo razmere na bojišču še poslabšale med sredino maja in začetkom junija.

Ukrajinska vojska upa, da ji bo z ameriško pomočjo uspelo ustaviti napredovanje ruskih sil. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska upa, da ji bo z ameriško pomočjo uspelo ustaviti napredovanje ruskih sil. Foto: Reuters

Ruska ofenziva na severu?

Sirskega skrbi dogajanje na severovzhodu države in krepitev ruskih sil v okolici drugega največjega ukrajinskega mesta Harkov, ki šteje 1,3 milijona prebivalcev in leži le 30 kilometrov od meje z Rusijo. Harkov je bil v zadnjih mesecih tarča več silovitih ruskih napadov, kar je po mnenju Kijeva taktika, s katero si Moskva prizadeva mesto narediti neprimerno za bivanje.

Kot je opozoril Sirski, obstajajo določeni znaki, ki nakazujejo, da se Rusija neposredno pripravlja na ofenzivo na severu Ukrajine. "Na najbolj nevarnih točkah so naše sile okrepljene s topništvom in tanki," je povedal vrhovni poveljnik ukrajinskih sil.

V Kijevu, ki se spopada s pomanjkanjem vojakov in orožja, stabilizacijo razmer na razvejani frontni črti pričakujejo po prihodu ameriškega orožja v vrednosti več milijard dolarjev. Ukrajinski obveščevalni vir je za Reuters povedal, da je Rusija v zadnjih dneh napadala železniške povezave, da bi preprečila dostavo ameriškega orožja na fronto in otežila ukrajinsko vojaško logistiko.

Ukrajinske sile skušajo ustaviti napredovanje ruske vojske. Foto: Reuters
Ukrajinske sile skušajo ustaviti napredovanje ruske vojske. Foto: Reuters

Ruski napadi na Ukrajino

V ruskem napadu z brezpilotnim letalnikom je bil poškodovan hotel v ukrajinskem mestu Mikolajiv, so potrdile ukrajinske oblasti. Rusija pa je sporočila, da je ponoči sestrelila 17 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov.

Guverner Mikolajiva Vitalij Kim je na omrežju Telegram potrdil, da so ruske sile z letalnikom napadle hotel v mestu: "Stavba je močno poškodovana, izbruhnil je požar, ki je bil hitro pogašen. Žrtev ni." V napadu so bili poškodovani tudi stavbe v bližini in toplovodno omrežje.

Ruska državna tiskovna agencija RIA je poročala, da so ruske sile napadle ladjedelnico in hotel v Mikolajivu, kjer so bili nastanjeni "angleško govoreči plačanci", ki se borijo v Ukrajini. Tiskovna agencija Reuters ob tem poudarja, da navedb ni mogla neodvisno preveriti.

Ukrajinska vojska je ob tem sporočila, da je uničila ruski brezpilotni letalnik nad Mikolajivom in štiri letalnike nad prestolnico Kijevom ter oblastmi Vinica in Kirovograd v osrednjem delu Ukrajine in oblastjo Hmelnicki.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer opozoril, da je Rusija v soboto s 34 izstrelki napadla ukrajinsko energetsko infrastrukturo, tudi plinske zmogljivosti, ki so ključne za dobavo plina Evropski uniji. Ob tem je poudaril, da je ukrajinskim silam uspelo nekaj letalnikov sestreliti, a ni povedal, katera infrastruktura je bila zadeta in kako močno.

Po navedbah Moskve so napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo odgovor na ukrajinske poskuse uničenja ruskih energetskih in industrijskih objektov.

Ruske oblasti so sicer sporočile, da so ponoči sestrelile 17 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov nad oblastmi Brjansk, Kursk, Belgorod in Kaluga.