Ukrajinski vojski kritično primanjkuje streliva, kar naj bi se zdaj spremenilo s prihodom nove ameriške pomoči. Foto: Reuters
Ukrajinski vojski kritično primanjkuje streliva, kar naj bi se zdaj spremenilo s prihodom nove ameriške pomoči. Foto: Reuters

Rusija v zadnjih mesecih napreduje na bojišču v Ukrajini, kjer ji je februarja uspelo zavzeti strateško pomembno mesto Avdijivka, vendar Kijev in njegovi zahodni zavezniki upajo na preobrat, potem ko je predstavniški dom ameriškega kongresa konec tedna po več mesecih odlašanja le potrdil obsežen sveženj vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 61 milijard dolarjev, kar naj bi pomagalo odpraviti kritično pomanjkanje streliva v ukrajinski vojski.

"Našim vojakom je težko, a prejem potrebne pomoči bo pomagal rešiti razmere," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Mislim, da bo ta podpora resnično okrepila oborožene sile Ukrajine, in imeli bomo priložnost za zmago," je še dodal, a opozoril, da bi lahko ruska vojska poleti sprožila novo ofenzivo na več kot tisoč kilometrov dolgi bojni liniji.

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljkovem telefonskem pogovoru Zelenskemu zatrdil, da bodo ZDA zagotovile znatno novo varnostno pomoč za potrebe Ukrajine, takoj ko bo sveženj potrdil ameriški senat in ga nato podpisal še predsednik, kar naj bi se zgodilo konec tedna. Zelenski se je Bidnu zahvalil za njegovo podporo in vodenje.

Kremelj je v ponedeljek sporočil, da nova ameriška pomoč ne bo spremenila razmer na bojišču. "Ruske oborožene sile izboljšujejo svoje položaje na bojišču ... denar in orožje, ki bo dobavljeno, ne bosta spremenila te dinamike," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

"Povzročilo bo nove žrtve na ukrajinski strani. Več Ukrajincev bo umrlo, Ukrajina bo imela večje izgube," je zatrdil.

Po besedah Peskova bo resnično korist novega svežnja pomoči imela ameriška obrambna industrija. "Zavedamo se tudi, da bo večina tega denarja ostala v ZDA. ZDA bodo postale bogatejše in bodo imele dodatne koristi z zagotavljanjem pomoči Ukrajini. Kot je napovedal Putin," je zaključil Peskov.

Ukrajinski vojaki pri obrambi Časiv Jara. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki pri obrambi Časiv Jara. Foto: Reuters

Rusko obleganje Časiv Jara

Rusija je medtem okoli Časiv Jara na vzhodu Ukrajine nakopičila med 20 in 25 tisoč vojakov, s katerimi želi zavzeti strateško pomembno mesto v pokrajini Doneck, ki ga za zdaj z velikimi napori še brani ukrajinska vojska.

Ukrajina ima popoln nadzor nad Časiv Jarom, ki leži na strateško pomembni vzpetini, z njegovim zavzetjem pa bi se Rusiji odprla pot za napredovanje do še dveh ključnih mest pod ukrajinskim nadzorom Kramatorska in Slovjanska. Kot je povedal tiskovni predstavnik vzhodnega poveljstva ukrajinske vojske Nazar Vološin, so razmere okoli mesta kritične, a obvladljive, saj ukrajinski vojaki prejemajo okrepitve, kar jim omogoča stabiliziranje bojne črte.

"Gre za približno od 20.000 do 25.000 ruskih vojakov, ki poskušajo zavzeti Časiv Jar in naselja v njegovi bližini," je povedal Vološin, ki meni, da skuša Rusija mesto zavzeti do 9. maja, ko praznuje dan zmage v drugi svetovni vojni.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruskim silam v ponedeljek uspelo prevzeti nadzor nad vasjo Novomihalivka, okoli 40 kilometrov jugozahodno od regionalne prestolnice Doneck. Generalštab ukrajinske vojske je sicer zavrnil navedbe Moskve in v rednem jutranjem poročilu navedel, da ukrajinske sile še vedno zavirajo ruske poskuse prodiranja proti vasi.

V nedeljo je Rusija sporočila, da je prevzela nadzor nad naseljem Bogdanivka, ki leži severovzhodno od Časiv Jara.

Uničen televizijski stolp v Harkovu

V ruskem obstreljevanju je bil danes uničen televizijski stolp v drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov, so sporočile regionalne oblasti. Napad ni zahteval žrtev, saj so se zaposleni pravočasno umaknili na varno, je pa moten digitalni televizijski signal.

Zrušil se je zgornji del okoli 240 metrov visokega televizijskega stolpa iz elektronskih okvirjev in se prelomil na polovici. Poškodovan je bil sicer že v začetku ruske invazije na Ukrajino marca 2022.

Harkov, v katerem je pred vojno živelo več kot 1,4 milijona ljudi in ki leži blizu meje z Rusijo, je v zadnjih tednih vse pogosteje tarča ruskih napadov. Cilj je bila zlasti energetska infrastruktura, zaradi česar je bila konec marca prekinjena dobava električne energije.