Ukrajinski vojak na bojišču v Donecku. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak na bojišču v Donecku. Foto: Reuters

Po trditvah ruskih virov so ruske sile v nedeljo vstopile v vas Očeretine in v njej izobesile zastavo. Preden bo ukrajinska vojska dobila novo obsežno vojaško pomoč z Zahoda, namreč skušajo na bojišču čim bolj napredovati, piše Guardian. Ukrajinska vojska se je iz Avdijivke umaknila februarja, od takrat pa skuša oblikovati novo obrambno črto ob reki Durna, a ruski vojski se uspe prebijati naprej.

Rusko obrambno ministrstvo je zatrdilo, da so ukrajinske sile pobegnile iz vasi Očeretine, objavili so tudi posnetek uničene upravne stavbe v kraju. Civilistov na posnetkih ni videti. V omenjeni vasi je pred vojno živelo 3000 ljudi, leži pa na strateško pomembnem mestu, saj se v njej stikajo cestne in železniške povezave.

Ukrajinska vojska je priznala, da so razmere na bojišču težke in da nasprotniki uporabljajo "celoten arzenal orožja, vključno s kemičnim". Obenem so zatrdili, da je "večina vasi" še vedno v njihovih rokah in da so razmere pod nadzorom. Ruske sile naj bi bile še okoli 30 kilometrov oddaljene od mesta Pokrovsk, ki naj bi bilo njihov naslednji cilj.

Obleganje mesta Časiv Jar

Na severu Ukrajine pa skuša ruska vojska v ofenzivi zasesti mesto Časiv Jar, ki ga po trditvah Kijeva oblega od 20.000 do 25.000 ruskih mož. Kot je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, naj bi ruska vojska želela mesto osvojiti do dneva zmage 9. maja. Zelenski je nedavno tudi dejal, da v prihodnjih tednih pričakujejo silovito rusko ofenzivo.

Šojgu je medtem izjavil, da bo ruska vojska okrepila napade na skladišča zahodnega orožja v Ukrajini. Zatrdil je, da ruske sile uspešno zadržujejo položaje na fronti in dodal, da je bila ukrajinska protiofenziva neuspešna, češ da so bili ukrajinski vojaki prisiljeni v umik.

Ob tem je ocenil, da je Ukrajina od začetka ruske invazije izgubila skoraj pol milijona vojakov. Zelenski je sicer nedavno sporočil, da je do konca februarja umrlo okoli 31.000 ukrajinskih vojakov. Po neuradnih podatkih Zahoda pa je bilo od začetka vojne na obeh straneh ubitih ali ranjenih po več kot 100.000 vojakov.

Izjave ruskih oblasti o krepitvi napadov na Ukrajino sledijo nedavni odobritvi skoraj 61 milijard dolarjev vrednega svežnja pomoči za Ukrajino v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Zelenski sicer že več tednov zaradi vse hujših napadov ruske vojske na Ukrajino, katerih glavna tarča je energetska infrastruktura, poziva k dodatni pomoči, zlasti k dobavi sistemov za zračno obrambo.

Največji sveženj britanske pomoči do zdaj

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je nedavno izrazil pričakovanje, da bo več članic Nata kmalu napovedalo, da bodo zagotovile novo zračno obrambo za Ukrajino. Nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino je naznanil tudi britanski premier Rishi Sunak, ki je obljubil pomoč za 580 milijonov evrov. "Danes napovedujem največjo krepitev nacionalne obrambe v eni generaciji," je v Varšavi dejal Sunak in pojasnil, da bo London do leta 2030 obrambne izdatke povečal na 2,5 odstotka BDP-ja. Ob tem je napovedal dodatnih 580 milijonov evrov pomoči Kijevu, ki bo vključevala več kot 1600 raket, tudi raket zračne obrambe ter dodatne vodene rakete dolgega dosega. Sunak naj bi obljubil tudi več kot 400 vojaških vozil, vključno z oklepnimi, ter skoraj štiri milijone kosov streliva. To bo doslej največji sveženj britanske vojaške podpore Ukrajini.

Tudi Nemčija je v zadnjih dneh napovedala, da bo Ukrajini poslala dodaten sistem zračne obrambe Patriot. Litva pa je sporočila, da je Kijevu predala oklepnike M577.

Poziv moškim, naj se pridružijo vojski na kijevski postaji podzemne železnice. Foto: Reuters
Poziv moškim, naj se pridružijo vojski na kijevski postaji podzemne železnice. Foto: Reuters

Ukrajina ukinja konzularne storitve za moške, ki živijo v tujini

Ukrajina pa se je odločila, da začasno ukinja večino konzularnih storitev za moške, katerih starost ustreza novi starostni meji za vpoklic v vojsko. Uvedbo ukrepov proti moškim, ki so dopolnili naborniško starost, je potrdil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki pa podrobnosti o ukrepih ni navedel. Šlo naj bi za moške, stare od 18 do 60 let.

"Kakšno je stanje zdaj? Oseba, ki ustreza starosti za vpoklic v vojsko, je odšla v tujino, pokazala svoji državi, da ji ni mar za njeno preživetje, nato pa pride in želi od te države prejemati storitve. To ne deluje tako. Naša država je v vojni," je na omrežju X zapisal Kuleba. "Bivanje v tujini državljana ne odvezuje od njegovih dolžnosti do domovine. Zato sem včeraj sprejel ukrepe za ponovno vzpostavitev poštenega odnosa do moških, ki so dopolnili starost za vpoklic, v Ukrajini in tujini," je zapisal. Dodal je le, da bo zunanje ministrstvo kmalu podalo pojasnila glede postopka pridobivanja konzularnih storitev.

Do zdaj v vojsko ni bilo treba tistim Ukrajincem, ki živijo v tujini, ki imajo najmanj tri otroke ali imajo telesne hibe, piše BBC.

V Kijevu so sicer ta mesec sprejeli zakonodajo, ki je med drugim zaostrila kazni za tiste, ki se izmikajo vpoklicu, in znižala starostno mejo za vpoklic vojakov s 27 na 25 let, da bi olajšala mobilizacijo novih vojakov, ki jih ukrajinske sile po več kot dveh letih vojne z Rusijo nujno potrebujejo.