Foto: EPA
Foto: EPA

Odgovornosti za eksplozije na plinovodu Severni tok septembra 2022 ob danskem otoku Bornholm, te so pretrgale tri od štirih linij sistema, ki ruski plin dostavlja v Evropo, ni prevzel nihče. Washington in zveza Nato sta navedla, da je šlo za sabotažo, Moskva pa, da za mednarodni terorizem.

Šestčlansko ekipo je vodil nekdanji pripadnik ukrajinskih specialnih enot, polkovnik Roman Červinski, vendar on ni načrtoval napada, navaja Washington Post. Červinski je vpletenost zanikal.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske je za Reuters povedal, da "nima informacij" glede teh navedb. Ukrajinsko zunanje ministrstvo in kijevska notranja varnostna služba SBU pa se na prošnje za komentar še nista odzvala.

Washington Post tudi navaja, da predsednik Volodimir Zelenski, ki je zanikal vlogo Kijeva pri eksplozijah, ni vedel za omenjeno vojaško operacijo. Zelenski je sicer prejšnji teden zamenjal vodjo ukrajinskih sil za posebne operacije.

Nemčija, Danska in Švedska so sprožile preiskave eksplozij Severnega toka, ki so v večdnevnem uhajanju v ozračje poslale oblake metana.

Červinski je trenutno priprt zaradi prekoračitve pooblastil, ker je leta 2022 skušal prepričati ruskega pilota, naj prebegne v Ukrajino, kar je po mnenju preiskovalcev vodilo do smrtonosnega ruskega napada na ukrajinsko letalsko oporišče.

48-letni Červinski, odkrit kritik administracije predsednika Zelenskega, je dejal, da gre za politično motivirano zgodbo in da je v tej operaciji sledil ukazom. Njegov takratni poveljnik, generalmajor Viktor Hanuščak, je na začetku letošnjega leta za ukrajinske medije povedal, da je višje vojaško vodstvo odobrilo spletko, da bi zvabili ruskega pilota.

Pri omenjenem poročanju sta skupaj sodelovala Washington Post in nemški časopis Der Spiegel in po dogovoru hkrati objavila sicer ločeni zgodbi.