Na ulicah moldavskega glavnega mesta Kišinjov je tudi nekaj dni po volitvah vztrajalo okoli 200 protestnikov. Foto: Reuters
Na ulicah moldavskega glavnega mesta Kišinjov je tudi nekaj dni po volitvah vztrajalo okoli 200 protestnikov. Foto: Reuters

Na volitvah je slavila Voroninova komunistična stranka, opozicija pa trdi, da so bili izidi ponarejeni. Uradna Moldavija in Rusija sta Romunijo obtožili, da je spodbudila nemire, ki so sledili objavi volilnih izidov. V protestih je sodelovalo 15.000 ljudi, več kot 190 jih je bilo aretiranih.

"Prepričan sem, da bo popolno ponovno štetje glasov postal pomemben argument za ohranjanje politične stabilnosti, miru in obojestranskega zaupanja v Moldaviji," je dejal Voronin, ki je na oblasti od leta 2001. Ob tem je zjavil, da ima konkretne dokaze o vpletenosti Romunije. Opozicijske liberalne stranke naj bi imele stike z romunskim veleposlaništvom, v protestih pa naj bi sodelovali tudi romunski državljani. Romunsko veleposlaništvo naj bi omogočilo vrnitev v domovino v Romuniji živečim proevropski opoziciji naklonjenim študentom, da so lahko oddali svoje glasove.

Po uradnih izidih, objavljenih po preštetju glasovnic iz tujine, so komunisti prejeli 49,48 odstotka glasov oziroma 60 sedežev. Če bi osvojili sedež več, bi lahko novega predsednika države volili brez upoštevanja opozicije.

T. V.