Razjarjeni protestniki so napadli parlament, a so potem policisti prevzeli nadzor nad ustanovo. Foto: EPA
Razjarjeni protestniki so napadli parlament, a so potem policisti prevzeli nadzor nad ustanovo. Foto: EPA
Na ulicah prestolnice se je v torek zbralo več kot 10.000 ljudi. Foto: EPA

Zaradi domnevne vpletenosti Romunije v proteste je predsednik Vladimir Voronin dejal, da romunski veleposlanik ni več zaželen v Moldaviji. Tisoče protestnikov je po objavi izidov nedeljskih volitev preplavilo ulice Kišinjeva in se spopadlo s policisti. Uradni izidi so pokazali zmago vladajočih komunistov, ki so prejeli več kot 50 odstotkov glasov. Po protestih sta se vlada in opozicija dogovorili za ponovno štetje glasovnic, kar bo trajalo največ 10 dni. V torkovih protestih je ena oseba umrla, ranjenih pa je bilo 60 ljudi.

"Vemo, da so za protesti določene politične sile v Romuniji. Na vladnih stavbah so bile romunske zastave, kar to domnevo potrjuje," je dejal Voronin, ki je nasilje označil kot poskus državnega udara.

Protestniki so po objavi izidov metali kamenje v rezidenco Voronina, nato pa so vdrli tudi v parlament. Nekateri protestniki so v torek pozvali tudi k združitvi Moldavije z Romunijo.

Sreda zaenkrat mirna
Danes so ulice Kišinjeva mirne, protestniki so se po spopadu s policisti umaknili iz parlamenta, a so opozicijski voditelji napovedali, da bodo proteste nadaljevali. Vlad Filat, vodja liberalne demokratične stranke, je demonstracije označil kot spontano dejanje protestne mladine. Ob tem je dodal, da je opozicija skušala preprečiti nasilne izpade, a dodal: "Ne bojimo se aretacij in ustahovanja. Ljudje ne želijo več živeti tako: želijo živeti svobodno in brez strahu." Rusko zunanje ministrstvo je dejalo, da je bila zarota skovana s ciljem spodkopati moldavsko suverenost, visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana pa je dejal, da je bilo znašanje nad vladnimi stavbami nesprejemljivo.

Vabilo na proteste se je razširilo prek priljubljenega Twitterja in drugih socialnih mrež. "Prek Twitterja smo poslali sporočilo, a nismo pričakovali 15.000 ljudi. Pričakovali smo največ 1.000 ljudi." Župan prestolnice Dorin Chirtoaca, član liberalne stranke, je dejal, da so bili izidi volitev ponarejeni, saj naj bi prišlo do večkratnega glasovanja.

Moldavija, stisnjena med Romunijo in Ukrajino, je najrevnejša država v Evropi: povprečna mesečna plača je 250 evrov. Prebivalci govorijo romunsko, z Romunijo pa jih družijo tudi močne kulturne povezave. Med drugo svetovno vojno je bila Moldavija priključena (anektirana) k Sovjetski zvezi, samostojna in neodvisna država pa je postala lelta 1991.

K. T.