Tabletke ekstazija so danes najrazličnejših barv, oblik in logotipov. Foto: Reuters
Tabletke ekstazija so danes najrazličnejših barv, oblik in logotipov. Foto: Reuters
Organi pregona poročajo o novem porastu ekstazija. Foto: Reuters

opažajo nov razmah ekstazija med mladimi. In ta ekstazi je v novi inkarnaciji še precej močnejši kot v 90. letih.

Kot navaja EMCDDA v svojem poročilu za leto 2016, obstajajo jasni indici, da ekstazi (ali MDMA) ponovno pridobiva priljubljenost tako med že obstoječimi uživalci mamil kot tudi med novo generacijo, le da zdaj praški in tabletke običajno vsebujejo precej višje odmerke mamila kot pred leti.

Industrija elektronske plesne glasbe vrtoglavo raste in je danes vredna že več kot pet milijard evrov na leto, na množičnih dogodkih, kot je belgijski festival Tomorrowland, pa se ob koncu tedna zbere tudi do 360.000 ljudi, poroča Guardian. Prav ta rast je predstavila ekstazi novi generaciji mladih, ki na vrhuncu tega mamila v 90. letih, na house-, tehno- in rejvdogodkih, sploh še rojeni niso bili.

Evropski strokovnjaki za mamila izpostavljajo tudi "domiselne in nemalokrat agresivne taktike trženja", kot so logotipi Supermana, in proizvodnjo tabletk ekstazija za točno določen festival. Nizozemska policija je leta 2014 v obtoku odkrila kar 170 različnih oblik tabletk!

Raznolikost tablet in spletna dostopnost
Ekstazi je svoj vrh dosegel pred desetletjem, nato pa je uporaba začela upadati, a kot ugotavlja EMCDDA, je kar 2,1 milijona mladih med 15. in 34. letom starosti v zadnjem letu užilo to mamilo, kar je za 300.000 več kot v enakem obdobju lani, o porastu uživanja ekstazija pa poroča kar 9 od 12 držav, zajetih v poročilo. Najpogosteje po mamilu posegajo na Nizozemskem, kjer ga je v zadnjem letu poskusilo 5,5 odstotka mladih.

Vrnitev ekstazija se dogaja po desetletnem obdobju, ko so ga zamenjale zakonite tablete na recept, saj je izdelovalcem ekstazija primanjkovalo MDMA-ja. Pomanjkanja zdaj ni več in današnji ekstazi je še močnejši od svojega predhodnika. Kot ugotavlja poročilo, so se izdelovalci ekstazija po daljšem obdobju slabše kakovosti tabletk in ponaredkov očitno lotili načrtne strategije izboljšanja podobe ekstazija.

"Inovativnost pri dobavi sestavin, nove tehnike izdelave in spletne zaloge so očitno gonilna sila ponovne oživitve trga, ki ga zdaj zaznamuje raznolikost produktov," piše EMCDDA. "Praški, kristali in tablete z velikimi odmerki, tabletke najrazličnejših logotipov, barv in oblik, z dokazi proizvodnje po naročilu ter uporabe sofisticiranega in ciljnega trženja."

Supertablete s kar 340 miligrami MDMA-ja
Strokovnjaki pravijo, da MDMA ni več nišno ali subkulturno mamilo, ki se uživa samo v plesnih klubih, ampak ga ponovno jemlje širok razpon mladih v barih, na zabavah in na festivalih. Zato je potrebna nova strategija preventive in odzivnosti, s katero bi nagovorili novo generacijo uživalcev, ki jemljejo izdelke z visokimi odmerki mamil, a ne razumejo, kako veliko je tveganje.

V 90. letih in prejšnjem desetletju je bila povprečna vsebnost MDMA-ja v tabletah med 50 in 80 miligramov, danes pa je ta delež bližje 125, pri nekaterih "supertabletah" celo do 340 miligramov, opozarja agencija. Poleg tega pa so tablete zdaj zaradi spletne prodaje še lažje dostopne, čeprav večina transakcij nezakonitih mamil še vedno poteka v živo.

Še naprej pa rastejo tudi število in tipi zakonitih mamil ali novih psihoaktivnih substanc - agencija trenutno spremlja kar 560 novih substanc, pri čemer se jih je 98 prvič pojavilo lani. Na trgu mamil še naprej dominirajo sintetične kemikalije, ki naj bi imitirale učinke kanabisa ali poživil, kot so amfetamini, ekstazi in kokain. Več kot 2,4 milijona mladih v južni in zahodni Evropi je lani užilo kokain, pri čemer prevladujejo Velika Britanija, Španija, Nizozemska in Belgija.

Najbolj priljubljeno nezakonito mamilo v Evropi sicer ostaja kanabis, ki ga je lani užilo okoli 16,6 milijona mladih Evropejcev. Nezakonita mamila je užilo več kot 88 milijonov odraslih oz. četrtina vseh Evropejcev. Agencijo skrbi tudi porast smrtnih primerov zaradi prevelikih odmerkov mamil.