Medtem ko je Izrael zahodni del Jeruzalema osvojil leta 1948, je vzhodni del mesta zasedel 19 let pozneje. Pozneje si ga je tudi pripojil, česar mednarodna skupnost ne priznava. Foto: Reuters
Medtem ko je Izrael zahodni del Jeruzalema osvojil leta 1948, je vzhodni del mesta zasedel 19 let pozneje. Pozneje si ga je tudi pripojil, česar mednarodna skupnost ne priznava. Foto: Reuters
Gaza
Po ameriški odločitvi so spet izbruhnili protesti Palestincev proti izraelski okupaciji. Na fotografiji izraelski vojaki, ki z laserjem svetijo v palestinske protestnike v Gazi. Foto: Reuters

Predlog Egipta je odgovor na odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa, da Jeruzalem v nasprotju z mednarodnim pravom prizna za glavno mesto Izraela.

Osnutek resolucije, ki ga je pridobila francoska tiskovna agencija AFP, poudarja, da je Jeruzalem vprašanje, "ki mora biti rešeno s pogajanji". V njem izražajo tudi "globoko obžalovanje nad zadnjimi odločitvami glede statusa Jeruzalema", pri čemer ne omenjajo izrecno Trumpa ali ZDA.

V osnutku še piše, da "nobena odločitev ali dejanje, katerih namen je spremeniti status ali demografsko sestavo" Jeruzalema, "nimata pravnega učinka, sta nična in morata biti preklicana".

Po navedbah diplomatov je pričakovati, da bodo ZDA uporabile veto in preprečile sprejetje resolucije, medtem ko naj bi večina, če ne kar vse preostale članice najvišjega organa ZN-a, podprle resolucijo.

"Glavno mesto" na okupiranem območju
Izrael je zahodni del Jeruzalema zasedel v vojni leta 1948, vzhodni del mesta pa med šestdnevno vojno leta 1967. Vzhodni Jeruzalem si je Izrael leta 1980 v nasprotju z mednarodnim pravom tudi priključil, česar mednarodna skupnost ne priznava. Palestinci upajo, da bo Vzhodni Jeruzalem postal glavno mesto neodvisne Palestine.

Izrael sicer že več resolucij ZN-a poziva k umiku z ozemelj, ki jih je zasedel pred pol stoletja. Med drugim so leta 1980 sprejeli resolucijo, v skladu s katero so vsi zakonodajni in administrativni ukrepi okupacijske sile Izrael, katerih namen je spremeniti status Jeruzalema, pravno neveljavni. ZDA so se takrat vzdržale in omogočile potrditev resolucije.

Erdogan: Odprli bomo veleposlaništvo v Vzhodnem Jeruzalemu
Turški predsednik Tayyip Recep Erdogan, ki je pred dnevi voditelje muslimanskih držav pozval, naj priznajo Vzhodni Jeruzalem kot prestolnico palestinske države, je medtem napovedal tudi odprtje turškega veleposlaništva v Vzhodnem Jeruzalemu. Kot je dejal na srečanju svoje stranke, ima Turčija v Vzhodnem Jeruzalemu že odprt generalni konzulat, ki ga vodi veleposlanik, zdaj pa načrtujejo še korak dlje. Kot poroča Reuters, sicer ni znano, kako bi lahko ta korak izvedli, saj Izrael nadzoruje celotno mesto.