Švedski mirovni inštitut je lani zaznal 17 velikih aktivnih konfliktov, med katerimi pa ni bilo nobenega meddržavnega, kar kaže na porast pomena oboroženih nedržavnih akterjev. Foto: EPA
Švedski mirovni inštitut je lani zaznal 17 velikih aktivnih konfliktov, med katerimi pa ni bilo nobenega meddržavnega, kar kaže na porast pomena oboroženih nedržavnih akterjev. Foto: EPA
Rafinerija v Iraku
Pomanjkanje nafte in zemeljskih plinov bo v prihodnje vzrok novih konfliktov. Foto: EPA

Vojaški izdatki so se glede na leto 1997 lani, ko so države za vojsko porabile 1.204 milijarde dolarjev, povečali kar za 37 odstotkov. Največja porabnica so ZDA, ki so porabile 46 odstotkov svetovnega vojaškega proračuna, na vodilno mesto v Aziji pa se je povzpela Kitajska. Vojaška poraba znaša 184 dolarjev na vsakega prebivalca Zemlje, ZDA, ki vodijo "vojno proti terorizmu", pa porabijo kar 1.756 dolarjev na vsakega svojega prebivalca.

Slovenija porabila petino več kot leta 2005
Po pet odstotkov globalnega vojaškega proračuna so porabile Velika Britanija, Francija, Kitajska in Japonska. Vojaška poraba se je lani zmanjšala v Zahodni Evropi in Srednji Ameriki, močno, za 12 odstotkov, pa je porasla v Vzhodni Evropi. Slovenija je lani za vojsko porabila 610 milijonov dolarjev oz. skoraj petino več kot leta 2005.

Rusija izstopa med državami, ki so najbolj povečale vojaške izdatke. Od leta 1998 jih je namreč povečala za 155 odstotkov. Sicer sta svoje izdatke lani najbolj povečala Belorusija (za 56 odstotkov) in Azerbajdžan (za 82 odstotkov).

Pomanjkanje nafte vzrok konfliktov v prihodnjosti
ZDA so vodilne tudi med izvoznicami orožja, sledijo pa jim Rusija, Nemčija, Francija in VB. Sipri ugotavlja, da je bilo lani 17 velikih aktivnih konfliktov, najpomembnejša konfliktna žarišča pa so v Somaliji, Afganistanu in na Bližnjem vzhodu.

Avtorji poročila so zapisali, da nasilje v Iraku prispeva k "dolgoročni ranljivosti mednarodne skupnosti", v prihodnje pa naj bi se zaradi pomanjkanja nafte in zemeljskega plina povečala možnost izbruha oboroženega konflikta v Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Južni Ameriki.