Tehnični premier Vučić napoveduje, da bo nova vlada
Tehnični premier Vučić napoveduje, da bo nova vlada "vlada napredka in blaginje". Med predlaganimi ministri in ministricami izstopa Ana Brnabić, prva odkrito homoseksualna članica vlade v zgodovini Srbije. Foto: EPA
false
Vučićeva Srbska napredna stranka je na predčasnih volitvah 24. aprila osvojila absolutno večino, do predloga nove vlade pa je bilo kljub temu treba čakati tri mesece in pol. Foto: Rok Omahen

Vučić je ob tem napovedal, da bo prihodnja srbska vlada "vlada napredka in blaginje", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Napovedal je tudi "odgovoren in resen" program dela vlade. Kot njene temeljne cilje je izpostavil "ustvarjanje pogojev za boljši standard in boljše življenje državljanov Srbije".

Kot je v skupščini dejal Vučić, bo imela nova vlada osem novih ministrov, sicer pa bodo v 18-članski postavi večinoma stari obrazi. V parlamentu bo novo ekipo mandatar predstavil v torek, predsednica skupščine Maja Gojković pa je izrazila upanje, da bo Srbija novo vlado dobila konec tedna. Glavni poudarki novega vladnega programa naj bi bili sicer na gospodarstvu, reformi pravosodja in boju proti korupciji.

Prva odkrito homoseksualna ministrica
Med novostmi izstopa prva odkrito homoseksualna članica vlade v zgodovini Srbije. 40-letna Ana Brnabić, ki naj bi postala ministrica za državno upravo in lokalno samoupravo. "Njene osebne izbire me ne zanimajo, dobrodošla je v srbski vladi," je novinarjem povedal Vučić. "Povedal sem ji, da me zanima delo, ki ga lahko opravi," je dodal.

Predlog Ane Brnabić, ki je študirala v Veliki Britaniji, je zanimiv, saj je v Srbiji homofobija močno prisotna. Še posebej je odmevala Parada ponosa leta 2010, ko so ultranacionalisti napadli njene udeležence in se spopadli s policijo. Ranjenih je bilo 150 ljudi, parada pa je bila še tri leta zatem prepovedana. Beograd se v pristopnih pogajanjih z EU-jem sicer sooča tudi s pozivi, naj izboljša zaščito manjšin, tudi skupnosti lezbijk, gejev, bi- in transseksualnih oseb (LGBT).

Med drugim bo od Bruslja pogosto kritiziranega Nikolo Selakovića na položaju pravosodnega ministra nasledila njegova dozdajšnja namestnica Nela Kuburović. Minister za gospodarstvo bo Goran Knežević, član predsedstva Vučićeve Srbske napredne stranke (SNS), ki je bil med letoma 2012 in 2014 kmetijski minister. Ivica Dačić, predsednik koalicije Socialistične stranke Srbije, pa ostaja zunanji minister in prvi podpredsednik vlade.

Kljub absolutni večini čakal več mesecev
Vučić je kljub ugodni parlamentarni večini sredi prejšnjega mandata sklical predčasne volitve, ki so nato potekale 24. aprila. SNS je osvojil absolutno večino 131 od skupno 250 poslanskih sedežev, na drugo mesto pa so se uvrstili socialisti z 29 poslanci. Obe stranki sta skupaj v koalicijski vladi od leta 2012, čeprav se med njima večkrat pojavljajo spori.

Kljub zelo dobremu izidu je Vučić s sestavo nove vlade čakal tri mesece in pol, koalicijo pa so spet sestavili SNS in socialisti.

Vučić najprej na Dunaj
Če bo vlada potrjena do konca tedna, bo prvi obisk Vučića ta konec tedna na Dunaju, je dejal. Iz stranke avstrijskih socialdemokratov, SPÖ, so sicer že sporočili, da bo Dunaj obiskal v petek, ko se bo srečal z avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.