Tako Makedonija kot Srbija sta prehodni državi za prebežnike. Foto: Reuters
Tako Makedonija kot Srbija sta prehodni državi za prebežnike. Foto: Reuters
Sodelovanje med Avstrijo in Srbijo
Begunci od Makedonije naravnost v Avstrijo

Vučić je Kurzu dal tudi jasno vedeti, da bo Srbija zavarovala svoje meje, če jih bodo za begunce zaprle Avstrija, Slovenija in Hrvaška. "Srbija se bo morala odzvati, da bo zaščitila svoj narod," je dejal Vučić. "Držali se bomo svojih in evropskih temeljnih pravil, pri tem pa ščitili tudi svoje nacionalne interese," je zatrdil.

Poudaril je, da Beograd ne bo postavljal zidov in žic, saj so srbske varnostne sile dovolj močne, da zavarujejo srbsko ozemlje. Podpore Evropske unije v osebju Srbija ne potrebuje, morda tehnično pomoč, je dodal in ponovil, da sam ne verjame v rešitev z zidovi, pa tudi znova ponudil, da bi se Srbija pridružila prerazporeditvi beguncev po sistemu kvot znotraj EU-ja.

Srbski premier je še izrazil razumevanje za težave, s katerimi se spoprijema Avstrija. Pri tem je poudaril, da je morala Avstrija za sprejem 90.000 beguncev nameniti dve milijardi evrov, česar Srbija ne zmore. Srbija ne bo dopustila, da bi tok beguncev ogrozil njeno gospodarsko prihodnost, je še poudaril srbski premier.

Kurz želi države obvestiti sam
Kurz je medtem povedal, da se Avstrija zaveda, da bo zaprtje avstrijske meje imelo posledice na države ob zahodnobalkanski begunski poti. Zato se je tudi odločil, da te države na svoji turneji obvesti, zakaj nastajajo takšne razmere. "Nacionalne ukrepe moramo sprejemati, ker smo k temu prisiljeni," je dejal vodja avstrijske diplomacije.

Kot je dodal, želi Avstrija sodelovati z državami na zahodnobalkanski begunski poti za zmanjšanje dotoka beguncev. Z Makedonijo o tem že potekajo zelo konkretni pogovori, tudi Slovenija in Hrvaška bi po njegovih besedah podprli zavarovanje meje z Grčijo.

Avstrijski zunanji minister je turnejo po državah Zahodnega Balkana začel v ponedeljek s pogovori v Sarajevu. Na tej turneji je v ospredju predvsem begunska problematika. Kot je dejal že ob začetku poti, želi zlasti v Srbiji, Makedoniji in Albaniji govoriti o konkretnih ukrepih za boljše varovanje meje.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Sodelovanje med Avstrijo in Srbijo
Begunci od Makedonije naravnost v Avstrijo