Donava je pri Budimpešti dosegla rekordno višino - 891 centimetrov. Foto: EPA
Donava je pri Budimpešti dosegla rekordno višino - 891 centimetrov. Foto: EPA

Vodja osrednjega centra za obrambo pred poplavami na Hrvaškem Zoran Đuroković je izjavil, da je težave pričakovati na območju Osijeka, kjer grozi tudi Drava. Kot je dodal, je stanje pod nadzorom, angažirali so dovolj ljudi, da bi skrbeli za nasipe in pomagali prebivalstvu pri morebitni evakuaciji. Domneva, da bo val vendarle nekoliko manjši, kot so pričakovali, čeprav menijo, da bodo reke poplavile večja območja.

Razglašeno izredno stanje
Izredno stanje zaradi nevarnosti poplav so v sredo razglasili za Osiješko-Baranjsko in Vukovarsko-Sremsko županijo, potem ko je Donava pri Batini ob vstopu na Hrvaško presegla višino 755 centimetrov.

Predsednik Osiješko-Baranjske županije Vladimir Šišljagić je v sredo dejal, da ni niti enega dela območja ob Donavi in Dravi, ki ne bi bilo pod nadzorom.

Blizu rekordne višine iz leta 1965
Hrvaški mediji so poročali, da je Hrvaška na pomoč državljanom na skrajnem vzhodu države poslala približno tisoč vojakov ter dva vojaška helikopterja in dve brezpilotni letali. Pripravili so več kot 220.000 vreč s peskom, dobro četrtino so jih že postavili.

Donava pri Batini je bila v četrtek ob 8. uri visoka 770 centimetrov, Drava pri Osijeku pa 488 centimetrov. Pričakujejo, da bo Donava dosegla višino 780 centimetrov, kar je 30 centimetrov več kot pred sedmimi leti oziroma 15 centimetrov manj kot leta 1965, ko so Hrvaško zajele velike poplave.

"Napeto bo vse do sobote"
Podobna mobilizacija poteka tudi na desnem bregu Donave, kjer so srbske oblasti v Vojvodini izvedle podobne ukrepe. "Nasipi so preverjeni in pod nadzorom. Vse ekipe so na položajih in vseh morebiti nevarnih mestih. Premične zapornice in brizgalne so pripravljene. Napeto bo vse do sobote," napoveduje Predrag Marić, vodja oddelka za izredne razmere pri srbskem notranjem ministrstvu.

Na severu Vojvodine pri kraju Bezdan je Donava visoka 752 cm, kar je le nekaj manj od rekordnih vrednosti iz poplavnega leta 1965, ko je bila višina Donave kar 772 cm. "Nasipi so bili podvojeni in okrepljeni v 50. letih, a kljub temu še vedno dobro zadržujejo vodo," je povedal vodni inženir Bane Božanić.