Vsaka država sicer sama odloča o tem, kakšne ukrepe bo uveljavila. Foto: AP
Vsaka država sicer sama odloča o tem, kakšne ukrepe bo uveljavila. Foto: AP

Za ohranitev izrednih razmer so se v petek odločili zdravstveni strokovnjaki med zasedanjem odbora za izredne razmere WHO-ja. Svoje ugotovitve so predali generalnemu direktorju organizacije, ki jih je nato tudi sprejel, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Odprava izrednih razmer sicer ne bi imela konkretnih posledic, saj vsaka država sama odloča o tem, kakšne ukrepe bo uveljavila.

Odbor WHO-ja poudarja, da je pandemija zdaj v prehodni fazi, Tedros pa je opozoril, da še ni končana. "Ko vstopamo v četrto leto pandemije, smo zagotovo v veliko boljšem položaju kot pred letom dni, ko je bil val omikrona na vrhuncu in je WHO tedensko poročal o več kot 70.000 smrtnih primerih," je dejal.

Ob tem je ponovno opozoril, da je samo v zadnjih dveh mesecih po svetu za covidom-19 umrlo več kot 170.000 ljudi. "Zdravstveni organi pa zdaj manj pozorno spremljajo širjenje virusa, čeprav so zdravstvene ustanove marsikje še vedno preobremenjene," je še dodal.

Odbor je izrazil zaskrbljenost, da je premalo ljudi ustrezno cepljenih, medtem ko so cepiva za mnoge še vedno nedosegljiva. "Ni dvoma, da bo ta virus v bližnji prihodnosti ostal trajen patogen pri ljudeh in živalih," so dodali strokovnjaki.

Države so pozvali, naj pripravijo dolgoročne akcijske načrte za preprečevanje, spremljanje in obvladovanje okužb ter ostanejo pozorne tudi po odpravi izrednih razmer.

Po podatkih WHO-ja je bilo od začetka pandemije po vsem svetu prijavljenih približno 665 milijonov okužb in več kot 6,7 milijona smrtnih primerov.