V New Yorku je v petek zahodnoafriška skupnost priredila protestni shod, na katerem so zahtevali resnejši boj proti eboli. Foto: Reuters
V New Yorku je v petek zahodnoafriška skupnost priredila protestni shod, na katerem so zahtevali resnejši boj proti eboli. Foto: Reuters
Mali
Številni Malijci imajo v Gvineji svojce in prijatelje, zato pogosto potujejo med državama. Foto: Reuters
Že 4.900 žrtev ebole

Najhuje so prizadete tri zahodnoafriške države - Liberija, Sierra Leone in Gvineja, zunaj teh držav so opazili le 27 okužb in deset smrti. Najhuje prizadeta država ostaja Liberija, v kateri je umrlo že 2.705 ljudi. V Sierri Leone je bilo smrtnih primerov 1.281, v Gvineji pa 926.

WHO je še sporočil, da bi utegnilo biti število okuženih še precej višje, saj mnogo družin domnevno okužene skuša zdraviti doma.

Mali šesta afriška država, v kateri se je pojavila ebola
Mali je postal zadnja država, v kateri je virus hemoragične mrzlice zahteval življenje. V tej državi se po smrti dveletne deklice zaradi ebole bojijo, da so bili smrtonosnemu virusu izpostavljeni številni ljudje, saj je deklica iz sosednje Gvineje pripotovala z avtobusom.

Mali je šesta afriška država, kjer se je pojavila ebola. Odkrili so jo pri dveletni deklici, katere mama je zaradi virusa umrla v Gvineji pred nekaj tedni. Deklica je iz sosednje države pripotovala nekaj sto kilometrov na avtobusu in je med potjo že kazala znake okuženosti, zato se oblasti bojijo, da bi lahko v stik z virusom prišlo veliko ljudi.

V bolnišnico so deklico sprejeli v sredo v mestu Kayes na zahodu države, umrla pa je dva dni pozneje. V karanteni je trenutno več kot 40 ljudi, za katere vedo, da so bili z njo v stiku.

Ebola je do zdaj zahtevala že več kot 4.900 smrtnih žrtev, od tega večinoma v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji. Senegal in Nigerija sta pred kratkim uradno razglasila, da sta državi brez ebole, potem ko nekaj časa nista zabeležila nobenega novega primera.

Pojav ebole v Maliju je še posebej skrb vzbujajoč, saj osrednje oblasti v Bamaku nimajo nadzora nad severom države, kjer se mirovne sile ZN-a ob pomoči francoske vojske borijo proti pripadnikom skrajnih islamskih skupin.

Prebivalci te nekoč stabilne afriške države so zaradi pojava ebole prestrašeni in številni so se prenehali rokovati, čeprav je fizični stik ob srečanjih pomemben del življenja domačinov. Nekateri hoteli v prestolnici so pred vhode namestili antibakterijska mila, a za večino so ta predraga, da bi si jih lahko privoščili.

Obvezna karantena
V ameriških zveznih državah New York in New Jersey so oblasti razglasile obvezno 21-dnevno karanteno za vse potnike, ki so prišli iz zahodne Afrike in imeli stik z okuženimi ljudmi. Za ta ukrep so se odločili, potem ko so pri zdravniku Craigu Spencerju, ki se je pred kratkim vrnil iz Gvineje, kjer je zdravil bolnike z ebolo, odkrili okužbo.

Po besedah guvernerjev obeh držav, Andrewa Cuoma in Chrisa Christieja, samo prostovoljna karantena, kot jo priporoča Center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC), ne bo dovolj.

Spencerja zdravijo v bolnišnici Bellevue na Manhattnu, obe medicinski sestri iz Dallasa, ki ju je okužil pokojni Thomas Eric Duncan, pa sta bili v petek razglašeni za nekužni. Priložnost, da Američane pozove k zdravi pameti in jim pokaže, da ebola ne pomeni konca sveta, je izkoristil predsednik Barack Obama.

Obama je 26-letno Nino Pham povabil v Ovalno pisarno in jo pred kamerami tudi objel. Phamovo so petkrat testirali v Nacionalnem inštitutu za zdravje v Bethesdi in petkrat niso našli sledi virusa.

Že 4.900 žrtev ebole