Kdo stoji za preganjanjem Al Kaide v Jemnu - domači ali ameriški vojaki? Foto: EPA
Kdo stoji za preganjanjem Al Kaide v Jemnu - domači ali ameriški vojaki? Foto: EPA
Moamer Gadafi
Kot razkrivajo depeše, je Gadafi zaradi lastne nečimrnosti tvegal jedrsko nesrečo. Foto: EPA
David Cameron in Barack Obama
Britanci naj bi bili pretirano ustrežljivi in servilni do ZDA, da bi le ohranili 'poseben odnos' z velesilo. Foto: EPA

WikiLeaksova razkritja še dvigajo prah po svetu. V središču zanimanja se je tokrat znašel Jemen oziroma njegov predsednik Ali Abdullah Saleh. Iz ene izmed depeš namreč sledi, da je Saleh predlagal, da bo sam javno še vztrajal, da jemenske oborožene sile delajo vse, kar je v njihovi moči v boju proti terorističnim celicam v državi, v resnici pa bi večji del tega boja na skrivaj opravili ameriški vojaki s svojo vojaško opremo, razkriva britanski Guardian.

"Vi boste odgovorni, ne jaz"
Saleh, ki je pozneje (uradno) ameriški vojski prepovedal vstop v državo, je takšno taktiko predlagal Johnu Brennanu, namestniku svetovalca Baracka Obame za nacionalno varnost. Saleh naj bi bil povsem neposreden in naj bi Brennanu dejal: "Dal sem vam prosto pot za boj proti terorizmu, torej sam nisem odgovoren."

Depeša bo verjetno v arabskem svetu naletela na burne odzive, kaže pa na veliko vpletenost Američanov v vojno proti Al Kaidi na Arabskem polotoku. Jemen sicer velja za najrevnejšo arabsko državo, za katero že več let velja, da je postala ena od trdnjav terorizma.

Za napadi v resnici Američani
Do zdaj sta bila sicer znana najmanj dva primera, da je bil napad na tamkajšnje upornike prikazan kot delo jemenskih sil, v resnici pa so za njim stale ZDA; oba sta iz decembra leta 2009. Ena izmed depeš tako tudi razkriva, da je Saleh takrat dejal ameriškemu generalu Davidu Petraeusu: "Še naprej bomo vztrajali, da je šlo za naše bombe, ne za vaše."

Petraeus je takrat želel v Jemnu tajno namestiti tudi nekaj svojih posebnih enot, a Saleh v predlog ni privolil, saj ga je skrbelo, kako bi pojasnil morebitnega mrtvega ameriškega vojaka na svoji zemlji. Zato so se namesto tega dogovorili, da bodo dejali, da "ameriški bombniki krožijo zunaj jemenskega ozemlja", čakajoč na primerne tarče.

Drugo dogajanje, povezano z WikiLeaksom:

- Britance je razburila depeša, v kateri piše, da so "paranoični" glede ohranjanja tradicionalno "posebnih odnosov" z ZDA. Neki ameriški diplomat je namreč zapisal, da so "Britanci postali pretirano razmišljujoči in špekulativni", ko je ameriški predsednik postal Barack Obama. "Takšna pretirana opreznost bi lahko bila pogosto smešna, če ne bi bila tako korozivna".

- Libijski predsednik Moamer Gadafi je iz užaljenosti, ker mu Združeni narodi niso pustili postaviti šotora pred svojim sedežem v New Yorku, skoraj povzročil jedrsko katastrofo. To se je zgodilo leta 2009, ko zaradi omenjene zavrnitve Rusiji ni želel vrniti radioaktivnega materiala, kot je bilo predhodno dogovorjeno. Izredno nevarno pošiljko 5,2 kilograma visoko obogatenega urana so nato za en mesec shranili v bližini Tripolija, kjer jo je čuval le en varnostnik. Depeša razkriva, da so bili Američani precej panični, saj se je uran začel segrevati, zato je obstajala velika nevarnost, da bi sodi počili.

- Ameriška vojska v Iraku poskuša vojakom preprečiti ogled dokumentov, ki jih je razkril WikiLeaks, in jih opozarja, da bi s tem lahko kršili zakon. Obvestilo, objavljeno v petek na računalniškem omrežju ameriške vojske, vojake, preden vstopijo na novičarske in druge spletne strani, opozori, da ne smejo gledati, naložiti ali posredovati tajnih dokumentov, ki jih je objavil WikiLeaks. Tiskovna predstavnica vojske Kelli Lane je sicer izjavila, da vojska ne blokira nobene spletne strani, je pa objavila opozorilo, ker gre za tajne dokumente, do katerih je preprost dostop.