Tudi po predaji predsedniškega položaja ostaja Vladimir Putin najpomembnejši človek v Rusiji. Foto: EPA
Tudi po predaji predsedniškega položaja ostaja Vladimir Putin najpomembnejši človek v Rusiji. Foto: EPA
Svetovni časopisi
Po razkritju ameriških depeš svetovni časopisi vsak dan objavijo "pikantne " podrobnosti. Foto: EPA
Depeše še vedno odmevajo v svetu

Kot kaže, bomo po objavi na stotine tajnih ameriških depeš vsak dan priča novemu razkritju, za katerega skrbi spletna stran WikiLeaks. Rusija je postala tako rekoč mafijska država, je španski tožilec po lastnih preiskavah zaupal ameriškemu veleposlaništvu v Madridu, razkriva WikiLeaks.

Glede na novo razkrite depeše, je visoki španski tožilec ameriškemu veleposlaništvu v Madridu povedal, da je Rusija postala že skoraj mafijska država. V depeši se Američani tudi sprašujejo, ali je Putin vpleten v rusko mafijo, poroča britanski Guardian.

Depeša razkriva, da se Kremelj pri vladanju zanaša na kriminalce, ki jim v zameno za njihove usluge daje politično zaščito, medtem ko visoki uradniki prejemajo podkupnine, kot da bi šlo za osebno pobiranje davkov. Pod Putinovim vodstvom naj bi bili uradniki, oligarhi in organiziran kriminal povezani skupaj v "virtualno mafijsko državo".

Politiki, vohuni in mafija delujejo skupaj
Tihotapljenje orožja, pranje denarja, osebno bogatenje, zaščita kriminalcev, izsiljevanje, prisvajanje, polni kovčki denarja in bančni računi na Cipru - vse to so lastnosti ruskega političnega sistema, kjer naj bi glede na razkrite depeše samo podkupnine letno znesle okoli 300 milijard dolarjev letno.

Med drugim depeše razkrivajo, da ruski vohuni uporabljajo mafijske šefe za izvajanje mafijskih operacij, kot je naprimer tihotapljenje orožja. Organi pregona: policija, tajne službe in tožilci v bistvu delujejo kot zaščita za kriminalna omrežja.

Preiskovalci, ki so razkrivali ruske mafijske vezi s Španijo, so zbrali seznam imen ruskih tožilcev, vojaških častnikov in politikov, ki delujejo z roko v roki z organiziranim kriminalom. Glede na obtožbe naj bi si Putin v času svoje vladavine nabral ogromno premoženje, ki je varno skrito v tujini.

Ni razlike med politiko in mafijo
Glavnina obtožb se nanaša na odkritja španskega tožilca Joseja Gonzalesa, ki je več kot desetletje preiskoval dejavnosti ruske mafije v Španiji, kjer so oblasti prijele več kot 60 osumljencev, med njimi štiri ruske mafijske botre. V svojem poročanju ameriškim diplomatom je januarja dejal, da je Rusija mafijska država, kjer ne moreš razlikovati med dejavnostmi vlade in organiziranega kriminala.

Ameriški veleposlanik John Beyrle je opisal, kako deluje sistem v Rusiji. Na vrhu je Kremelj, od katerega je vse odvisno, predvsem številni župani in guvernerji, ki prejemajo podkupnine in plačujejo provizije posameznikom znotraj oblasti.

Nižje spodaj so ruska varnostna služba FSB, notranje ministrstvo in policija, ki v zameno za zaščito zbirajo denar od podjetij. Po besedah Gonzalesa FSB na dva načina poskrbi, da se znebi vodij organiziranega kriminala. Ali jih ubijejo ali pa jih zaprejo za rešetke.

Včasih FSB pošlje mafijske šefe v zapor za njihovo lastno zaščito, medtem ko srečneži med njimi lahko pristanejo v parlamentu, besede španskega tožilca iz razkritih ameriških depeš povzema Guardian, eden od časopisov, ki mu je WikiLeaks pred objavo na svoji spletni strani poslal obsežno tajno gradivo ameriške diplomacije.

Putin vse govorice zavrača
Premier Vladimir Putin je vse obtožbe zavrnil kot smešne, tiskovni predstavnik premierja pa je povedal, da gre izključno za govorice. "Objavljene so govorice, ki ne temeljijo na dejstvih ali argumentih. Nič ne pomenijo," je povedal Dmitrij Peskov in dodal, da se "lahko samo vprašamo, kakšne neumnosti pišejo diplomati".

Depeše še vedno odmevajo v svetu