Francozi so bili besni, ker Pahor ni popustil pri arbitražnem sporazumu. Foto: EPA
Francozi so bili besni, ker Pahor ni popustil pri arbitražnem sporazumu. Foto: EPA
WikiLeaks je objavil vse depeše, s katerimi je razpolagal. Na sliki zagrebška. Foto: MMC RTV SLO

V ameriški depeši z dne 10. 12. 2008, objavljeni na spletni strani WikiLeaks, so razvidne St. Paulove frustracije s Slovenijo, o čemer je potožil veleposlaniku ZDA v Zagrebu Robertu A. Bradtkeju.

St. Paul je dejal, da bi francoski predlog omogočil nadaljevanje priključitvenega procesa brez pristranskosti do stališč ene ali druge strani, vmešanih v bilateralni obmejni spor med Hrvaško in Slovenijo.
A slovenska stran naj bi vztrajala, da se zadeva "razsodi v njihovo korist". To, je dejal St. Paul, je bilo za Francijo in druge članice EU-ja popolnoma nesprejemljivo.
St. Paul je bil oster tudi v svoji kritiki nove slovenske vlade. Premierja Boruta Pahorja je tako opisal kot "popolnoma neizkušenega" in nekoga, ki "ne razume, kaj dela". Zunanji minister Samuel Žbogar naj bi bil po njegovih besedah "še slabši".
Pariz ni bil optimističen
St. Paul je dejal, da si bo Francija še naprej prizadevala najti rešitev pred srečanjem EU-Hrvaška 19. decembra, na katerem bi lahko odprli do 10 poglavij hrvaških pogajanj, če bi Slovenija umaknila blokado. A ni bil optimističen, da bo Francija pri tem uspešna.
St. Paul je nato izrazil zaskrbljenost, da delo slovenske vlade poraja resne pomisleke o tem, ali bo sposobna sprejeti ratifikacijo hrvaškega članstva v Natu.

V depeši še piše, da je veleposlanikova ostra kritika Slovenije odklon od njegovih običajno previdnejših opazk o notranjih zadevah EU-ja.
"Delno nedvomno odseva francosko frustracijo, da se majhna država noče ravnati po navodilih Francije. A mi jo jemljemo kot resen znak, da bi Slovenija prav lahko onemogočala odpiranje in zapiranje ključnih poglavij v procesu priključevanja EU-ju, s tem pa postavila pod še večji vprašaj, kdaj lahko Hrvaška konča pogajanja."