Na sojenju so pričali Nizozemci maroškega rodu, ki so dejali, da se zaradi njegovih komentarjev počutijo kot tretjerazredni državljani. Obsojen je bil zaradi žalitev in spodbujanja diskriminacije. Foto: EPA
Na sojenju so pričali Nizozemci maroškega rodu, ki so dejali, da se zaradi njegovih komentarjev počutijo kot tretjerazredni državljani. Obsojen je bil zaradi žalitev in spodbujanja diskriminacije. Foto: EPA
Geert Wilders
Na shodu podpornikov Wildersa je bila poostrena varnost. Foto: EPA
Wilders začel ostro protipriseljensko kampanjo

Na Nizozemskem od srede poteka volilna kampanja pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo 15. marca. Glede na ankete je v najboljšem položaju Wilders, a se je v zadnjem času njegova prednost pred zasledovalci zmanjšala. Wilders je glasovanje za brexit ter prihajajoče volitve na Nizozemskem, v Franciji in Nemčiji označil za evropsko domoljubno pomlad.

Obljubil je, da bo v primeru zmage prepovedal priseljevanje muslimanov, napovedal pa je tudi zaprtje mošej. Pred dvema mesecema je bil obsojen zaradi sovražnega govora, ko je obljubil, da bo zmanjšal število Maročanov v državi. Označil jih je za "izmečke", a nato dodal, da misli, da vendarle vsi to niso.

"Želite več ali manj Maročanov v svojem mestu?"
Svoje privržence je v soboto nagovoril na srečanju v bližini Rotterdama. "Veliko je maroških izmečkov na Nizozemskem, zaradi česar ulice niso več varne. Če želite ponovno pridobiti svojo državo, da bo Nizozemska znova naša, od Nizozemcev, potem lahko glasujete le za eno stranko," je povedal. Na shodu je podpornike vprašal, ali si želijo "več ali manj Maročanov v svojem mestu in na Nizozemskem". Ko je množica v odgovor zakričala "manj!", je Wilders nasmejan dejal: "Mi bomo poskrbeli za to."

Zbralo se je nekaj sto Wildersovih privržencev, obenem pa tudi manjša skupina protestnikov. "Zaradi stvari, ki jih namerava narediti, nas je strah," je povedala ena izmed protestnic in dodala: "Veliko ljudi se je nanj navadilo in ne protestirajo več. Mislim, da je pomembno, da pokažeš, da se ne strinjaš s stvarmi, ki se dogajajo, obenem pa tudi prideš v stik z ljudmi, ki glasujejo zanj."

Težave s sestavo koalicije
Če bo Wilders dejansko zmagal, pa bo po poročanju BBC-ja težko sestavil koalicijo, saj so najmočnejše stranke zatrdile, da z njim ne bodo sodelovale. Po popisu leta 2011 je več kot 167.000 prebivalcev Nizozemske rojenih v Maroku. Maročani predstavljajo tretjo največjo skupino ljudi, ki živijo na Nizozemskem, pa niso iz Evropske unije. V to število niso vključene druge ali tretje generacije Maročanov na Nizozemskem.

Wilders začel ostro protipriseljensko kampanjo