Papež Frančišek si je izbral ime, ki si ga ni še noben papež pred njim. Foto: Reuters
Papež Frančišek si je izbral ime, ki si ga ni še noben papež pred njim. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Papež Frančišek se je dopoldne že odpravil v baziliko Marije Snežne v Rimu, kjer je molil za svoj pontifikat. Foto: Reuters

Nadškof Buenos Airesa se je odločil, da se bo imenoval papež Frančišek; izbral si je ime, ki ga ni uporabljal še noben papež pred njim. Kot so pojasnili v Vatikanu, si je ime izbral v spomin na Frančiška Asiškega, svetnika iz 13. stoletja, ki velja za zaščitnika revnih.

"Kardinal Bergoglio ima v svojem srcu posebno mesto za revne, za ljudi, ki so jim bile odvzete pravice, in za ljudi, ki živijo v pomanjkanju," je sporočil namestnik tiskovnega predstavnika Vatikana Thomas Rosica in ob tem dodal, da je bil Frančišek Asiški poznan po povezovanju z verniki.

Poznavalci navajajo, da izbira imena kaže na papeževo prepričanje, da mora Cerkev po letih škandalov in izgubljanja ugleda pokazati skromnost in začrtati novo pot, ne da bi se pri tem odmaknila od svoje konservativne doktrine.

"Kot papež ne želi vladati, ampak služiti"
CNN-ov ekspert za Vatikan John Allen je izbiro imena Frančišek označil kot fantastično odločitev. "V krščanstvu imamo nekaj ključnih osebnosti, in sveti Frančišek je bil eden izmed teh. Njegovo ime simbolizira revščino, skromnost, preprostost in preoblikovanje Rimskokatoliške cerkve," je povedal Allen. "Novi papež je s tem poslal signal, da bo vladal drugače".

Tudi filozof in predavatelj Edvard Kovač je za MMC povedal, da je najbolj pomenljivo dejanje novega papeža izbira njegovega imena. "Ni si izbral ime kakšnega velikega cerkvenega učitelja, ampak ime preprostega Asiškega Ubožca, svetega Frančiška. V tem je velika simbolika, da tudi kot papež ne želi vladati, ampak služiti," je povedal.

Kovač še dodaja, da ne smemo pozabiti, da je imel sveti Frančišek tudi prijateljski odnos z muslimanskim sultanom, kar daje slutiti, da si bo papež s tem imenom prizadeval za prijateljski odnos med religijami. "A že v prvem svojem nastopu je bil Frančišek spontan, pustimo se presenetiti njegovi spontanosti," je še dodal.

Samo Frančišek, ne Frančišek I.
Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je pojasnil, da se bo novi papež imenoval preprosto Frančišek, in ne Frančišek I., kot so sprva poročali svetovni mediji. Številko bodo k njegovemu imenu dodali šele, če si bo v prihodnosti to ime nadel še kateri izmed papežev.