"Bratje in sestre, dober večer," so bile prve besede novega papeža, ki je v kratkem nagovoru navdušil 150-tisočglavo množico na Trgu sv. Petra in okoliških ulicah. Foto: Reuters
Argentinci na Trgu sv. Petra
Pesem razigranih Argentincev, ki so se jim pridružili vsi Latinskoameričani. "Danes smo vsi Argentinci," je dejal Brazilec Edson. Foto: MMC RTV SLO
Papež Frančišek
Ko se je prikazal beli dim, je trg oživel in se v nekaj minutah povsem napolnil, najbolj znameniti dimnik na svetu pa je začasno prekinil svojo kariero. Foto: Reuters
Beli dim in odzivo vernikov
Po prvem valu navdušenja so bili številni ljudje presenečeni nad svojimi odzivi. "Kaj takega pa res ne doživiš vsak dan," je bil komentar enega izmed fotografov. Foto: Reuters
"Naj živi papež"
Kar je marsikoga presenetilo, je bila visoka starost papeža, ki ima že 76 let, kar je samo leto manj do starosti pri kateri je bil izvoljen zdaj zaslužni papež Benedikt XVI. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Uradno papeško ime Bergoglija je Frančišek (Franciscum), in ne Frančišek I., kot se je tudi pojavljalo v prvih urah. Foto: Reuters

Rojaki novega duhovnega voditelja 1,2 milijarde katoličanov so bili po koncu skromnega in sproščenega nagovora Jorgeja Bergoglia najbolj novinarsko oblegani ljudje na prepolnem Trgu sv. Petra. Veselju Argentincev so se najglasneje pridružili še drugi Latinskoameričani, ki so kot najbolj številčni katoličani le dočakali prvega papeža, a veselje nad izbiro so izražali tudi drugi.

Papežev urnik do ustoličenja
Inavguracija novega papeža bo v torek, 19. marca, na praznik sv. Jožefa. Slovesna maša v baziliki sv. Petra se bo začela ob 9.30.
Danes, v četrtek, bo Frančišek zasebno obiskal svetišče Naše gospe Božje ljubezni, ki sodi med sedem romarskih cerkva Rima. Popoldne ob 17. uri bo v Sikstinski kapeli daroval mašo, s čimer se bo konklave uradno končal.
V petek ob 11. uri bo novi papež imel avdienco za kolegij kardinalov, v soboto ob 11. uri pa bo sprejel novinarje in druge medijske delavce. V nedeljo opoldne pa bo vodil svojo prvo molitev Angel Gospodov.

Malokdo takoj prepoznal ime
"Prerok sodobnega časa, ki v svoji modernosti noče videti revščine sveta. Bergoglio ima osebnost, je zelo ponižen in zna seči v srca ljudi," ga je opisal notar Julio, ki ni verjel, da je bil njegov rojak izvoljen za papeža kljub 76. letu starosti. "Ko je bilo razglašeno ime, sem si ga v glavi prevedel iz latinščine v španščino. Moral sem ga izgovoriti na glas, da sem dojel, da gre to našega očeta Jorgeja. Težko verjamem, da je Argentinec postal papež."

"Glas revnih in zapostavljenih"
Pristopil je duhovni vodja skupine argentinskih romarjev oče Eduardo, ki je znal veliko povedati o novem papežu ne samo novinarjem, temveč tudi rojakom. "On je glas revnih, zapostavljenih. Odločen borec za socialno pravičnost v sodobnem svetu. Zaveda se, da mora Cerkev seči v revna predmestja, saj je Jezus najprej učil med zmikavti in prostitukami, tako on mašuje in deluje med "cartonerosi" (revnimi zbiralci papirja) in pocestnicami. A revščina je samo posledica nepravičnega gospodarskega sistema."

Novi papež je v Buenos Airesu poznan, da se je odpovedal škofovski rezidenci in avtomobilu ter se po mestu večinoma prevaža z avtobusom in metrojem, čeprav ravno ne slovita po varnosti. Kot pravi jezuit, si še vedno sam pripravlja obroke in tako še zdaleč ne ustreza podobi "princa Cerkve".

Veselje do življenja (in nogometa)
Kako bo prvi Južnoameričan spremenil Cerkev? "Zatresel bo Cerkev, tako kot je Trg sv. Petra, saj je konec koncev Južnoameričan. Potrebujemo veselje do življenja, sočutje in ljubezen," je bil najbolj čustven odgovor tretjega sogovornika, duhovnika iz severnoargentinske pokrajine Tucuman.

In Argentinci so šli v nov krog veselega skakanja, objemanja in nogometnega skandiranja, ki je dajalo vtis, da so "gauči" tretjič postali svetovni prvaki v svoji največji strasti, nogometu. Proti tej ljubezni seveda ni odporen niti novi papež, ki je član in navijač kluba San Lorenzo iz delavske četrti Boedo v glavnem mestu Argentine, od koder tudi izhaja njegova družina.

Nerimljan, ki bo naredil red v kuriji
Oče Eduardo se je medtem izvil iz skupinskega rajanja in se vrnil k analizi. "Ni človek vatikanske kurije, kar pomeni, da bo kot dober upravnik prišel v Rim delat tudi red. Zanimivo bo videti, kako mu bo uspelo omiliti blišč in sijaj Vatikana. Sproščenost in skromnost smo videli že ob nastopu in blagoslovu. Občutek imam, da se bo naredil tak korak kot pred 50 leti, ko je papež Pavel VI. po kronanju na koncilu odločil papeško tiaro. Kot jezuit, kar je neverjetni precedens, zagotavlja eno razumsko modrost, ob tem pa si je izbral ime po Frančišku Asiškem, kar je že samo po sebi več kot zgovorno."

Liberalizacija? Konservativna stališča so jasna
A novi papež je ob zavzetem zavzemanju za socialno pravičnost tudi odločen zagovornik tradicionalnih družinskih vrednot, kar v vse bolj sekularnem razbitem svetu ne bo sprejeto kot kakšna dramatična sprememba v doktrini Rimskokatoliške cerkve. "Stališča so znana, so odločna in branijo tradicionalno družino in katoliško dojemanje te osnovne družbene celice. A ne pozabimo, da se je tudi zavzel za spoštovanje do homoseksualcev."

S šalo in prošnjo ganil prisotne
"Čisto me je prevzelo, nisem sem si mislila, da bo tako. Vesela, da je papež postal Neevropejec, čeprav sem najprej mislila, da je Italijan," je pripovedovala domačinka Elena, ki je na trg pritekla, ko so se oglasili zvonovi.

"Presenetil me je, da se je pošalil, češ da so ga kardinali šli iskat na konec sveta. Ganjena sem bila ob molitvi za zaslužnega papeža in prošnji za ljudski blagoslov," je srečno razlagala ena izmed številnih redovnic, ki so se na trgu vztrajale vseskozi deževno popoldne.

Zdaj čas tudi za preostali Rim
"Splačalo se je," je bil uvodoma kratek Naoto, Japonec srednjih let, in naposled po premisleku dodal: "Nenavadno zadovoljstvo ob koncu dolgega čakanja, pa nisem ne kristjan niti ne poznam kaj dobro vaših običajev, a me je kar posrkalo v dogajanje. Na srečo je konec, si bom lahko ogledal preostali Rim v miru."

Čas bo dal odgovore in ocene
Drugi dan konklava 2013 je kar nepričakovano na koncu po 5. glasovanja dal novega papeža. Ker je zaključni dim zamujal predvideni čas, je ob 19. uri močno rasla napetost in res natanko ob 19.06 se je pokazal beli dim. Nekaj trenutkov zbrana večtisočglava množica ni vedela, ali je dim zares bel, pa nato je iz malega dimnika na Sikstinski kapeli udaril močan bel dim. Kriki navdušenja, veselje, objemanje znancev in neznancev. Sledilo je klicanje domov, "čivki", kratka sporočila, prvi mini intervjuji ... Pozneje se je zvedelo, da je tudi novi papež takoj po nagovoru poklical svojega predhodnika zaslužnega papeža Benedikta XVI.

Na glavno vprašanje - kdo je novi papež? - pa smo odgovor dobili ob 20.12. Jorge Mario Bergoglio je postal Frančišek, ki se podaja na pot številnih izzivov, po čemer se bo na koncu tudi sodilo, ali je Rimskokatoliška cerkev 13. marca 2013 res prestopila pomembno prelomnico v svojem dvatistočletnem obstoju.

Iz Rima