Z mašo v Sikstinski kapeli se uradno končuje konklave - četrti najkrajši v zgodovini Cerkve. Foto: EPA
Z mašo v Sikstinski kapeli se uradno končuje konklave - četrti najkrajši v zgodovini Cerkve. Foto: EPA
Papež Frančišek
Papež Frančišek se je zjutraj dobre volje odpravil na molitev v baziliko Marije Snežne. Foto: Reuters
Sikstinska kapela
Beli dim se je iz Sikstinske kapele pokadil v sredo zvečer, po petih krogih glasovanja. Tokratni konklave je bil eden najkrajših v zgodovini. Foto: EPA
Trg svetega Petra
Množice na Trgu svetega Petra so z navdušenjem pozdravile novega papeža. Foto: EPA
V Argentini največje navdušenje nad novim papežem
Prvi delovni dan novega papeža

Novi papež je v Sikstinski kapeli v Vatikanu daroval svojo prvo mašo, ki so se je udeležili vsi kardinali volivci, s čimer se je tudi uradno končal konklave.

Argentinski papež je opozoril, da se mora Rimskokatoliška cerkev osredotočiti na svojo primarno nalogo - oznanjanje Kristusovega evangelija - ali pa ji bo grozilo, da se bo njena vloga zmanjšala na raven, kot je sam dejal, "sočutne nevladne organizacije".

Na svoji prvi javni maši od izvolitve za 266. papeža je Frančišek dejal, da bi morala Cerkev zavreči posvetnost in se bolj osredotočiti na evangelije.

Dopoldne je Frančišek le 12 ur po imenovanju zapustil Vatikan in se odpravil v baziliko Marije Snežne, kjer je molil za svoje novo poslanstvo in Gospoda prosil za smernice.

Pred kardinalom Jorgejem Mariem Bergogliem, ki si je nadel ime papež Frančišek, so naporni dnevi, ko bo moral v roke prevzeti vajeti Rimskokatoliške cerkve, ki stoji pred številnimi izzivi. In novi papež ne počiva. Le 12 ur po imenovanju je že po tiho zapustil Vatikan in se odpravil v baziliko Marije Snežne, ki je ena od najpomembnejših romarskih cerkva Rima, kjer je pred slavno ikono device Marije molil za svoje novo poslanstvo.

Papeža je med obiskom spremljal prefekt papeževega gospodinjstva in zasebni tajnik njegovega predhodnika Georg Gänswein. "Z nami je govoril izjemno prijazno in toplo," je za medije povedal oče Ludovico Melo, ki je molil s papežem. "Deset minut prej smo dobili obvestilo, da prihaja papež," je še dodal.

Prvi papežev obisk zunaj Vatikana so spremljali poostreni varnostni ukrepi, saj so zaprli celotno četrt, kjer stoji bazilika. Ob vstopu papeža v baziliko je moralo več ljudi, ki so že bili v baziliki, zapustiti poslopje, ker jim niso sporočili, da prihaja papež, pa je prišlo tudi do manjših protestov.

Obisk pri Benediktu XVI.
Frančišek naj bi začel z imenovanjem svojega vatikanskega osebja. V petek ob 11. uri bo imel papež avdienco za kolegij kardinalov, tudi za tiste, ki niso sodelovali pri volitvah novega papeža, v soboto pa bo na posebni papeški avdienci prvič sprejel predstavnike svetovnih medijev, kjer bo lahko predstavil svojo vizijo Cerkve in glavne poudarke svojega papeževanja.

V nedeljo ob 12. uri bo vodil svojo prvo molitev Angel Gospodov, nedeljsko molitev z balkona papeškega stanovanja na Trgu svetega Petra. Inavguracijska maša ob začetku pontifikata bo 19. marca na Trgu svetega Petra, ko bo papež Frančišek tudi uradno ustoličen kot novi poglavar Rimskokatoliške cerkve. Po inavguraciji bo obiskal tudi svojega predhodnika, papeža emeritusa Benedikta, ki prebiva v papeški poletni rezidenci v Castel Gandolfu. Sta pa novi in stari papež v sredo govorila po telefonu.

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je sporočil, da se bo novi papež imenoval preprosto Frančišek, in ne Frančišek I., številko pa bodo k njegovemu imenu dodali šele, če si bo v prihodnosti to ime nadel še kateri od papežev.

Zmerni, skromni kardinal, ki se zna postaviti po robu
Kardinal Bergoglio, ki pred začetkom konklava ni veljal za enega od favoritov, velja za zmernega kardinala, poštenega, odprtega, preprostega in skromnega konservativnega predstavnika Cerkve, predanega socialni pravičnosti. Je oster nasprotnik istospolnih porok, verjame pa v kontracepcijo kot način preprečevanja širjenja bolezni. Je odprt za dialog z drugimi verskimi skupnostmi.

Pred 76-letnim Argentincem, ki si je zbral ime Frančišek v spomin na Frančiška Asiškega, svetnika iz 13. stoletja, so številni izzivi, saj bo moral rešiti težave, ki pretresajo Cerkev, od spolnih škandalov do finančnih nepravilnosti in korupcije, vloge žensk v Cerkvi ter medverskih nesoglasij. Bergoglio slovi po svojih odličnih pogajalskih sposobnostih in po tem, da nima težav postaviti se po robu mogočnim interesnim lobijem, prioriteta kot papežu pa naj bi mu bila reforma rimske kurije in širjenje božje besede.

Izvolitev presenečenje za vse
Izvolitev kardinala Jorgeja Maria Bergoglia je presenetila številne poznavalce, novinarje in komentatorje, saj niso pričakovali, da bo novi papež postal tisti, ki je leta 2005 "izgubil" proti Benediktu XVI. Presenetila je tudi prva izvolitev neevropskega papeža v 1.300 letih in to, da je precej star, saj je s svojimi 76 leti le leto mlajši, kot je bil ob svoji izvolitvi Benedikt XVI.

Ko se je Bergoglio kot papež Frančišek prvič pojavil na balkonu bazilike svetega Petra, so ga pozdravili vzkliki odobravanja zbrane večtisočglave množice. "Zdi se, da so moji bratje kardinali potovali na konec sveta, da bi našli papeža," je povedal Frančišek in nadaljeval: "Zdaj začenjamo potovanje, potovanje bratstva, ljubezni in medsebojnega zaupanja".

Novoizvoljenemu papežu Frančišku je čestital tudi slovenski predsednik Borut Pahor in mu zaželel veliko uspehov ob prevzemu dolžnosti poglavarja Rimskokatoliške cerkve. Pahor se bo v torek v Vatikanu udeležil tudi slovesne inavguracije.

Papež se je s kardinali odpeljal z avtobusom
Papež Frančišek je pozneje izkazal tudi svojo skromnost, ko se je odpovedal posebnemu avtomobilu in varnostnemu spremstvu, ki naj bi ga odpeljal do njegovih prostorov. "Z drugimi kardinali se bom odpeljal z avtobusom," je po poročanju newyorškega nadškofa Timothyja Dolana dejal papež. Kot je še povedal Dolan, je papež zbrane kardinale na večerji zabaval s svojimi izjavami, ko je dejal: "Danes bom odlično spal, in nekaj mi pravi, da boste tudi vi", kjer je imel v mislih sedem dni zasedanj, ki so vodili do njegove izvolitve.

Prvi latinskoameriški papež in prvi jezuit je po izvolitvi z vseh strani sveta prejel številna sporočila dobre volje in izraze podpore.

V Argentini največje navdušenje nad novim papežem
Prvi delovni dan novega papeža