Italijanske sile so tokrat rešile 3.700 beguncev in jih prepeljale na italijansko obalo. Foto: Reuters
Italijanske sile so tokrat rešile 3.700 beguncev in jih prepeljale na italijansko obalo. Foto: Reuters

Vsi rešeni so bili prepeljani na italijansko obalo, nekateri pa so že ponoči prispeli na Lampeduso, najjužnejši italijanski otok.

Ugodno spomladansko vreme in mirno poletno morje pomenita tudi večje število beguncev v vodah Sredozemskega morja. V Italijo naj bi tako letos po napovedih italijanskega notranjega ministrstva prispelo 200.000 beguncev, kar je 30.000 več kot lani.

Nacionalnost rešenih beguncev še ni znana. Italija je sicer koordinirala reševalno akcijo, v kateri je sodelovalo 13 ladij. Ladje so prispevale tako italijanska mornarica kot obalna straža in finančna policija, francoska ladja pa je predstavljala Evropsko agencijo za nadzor meja.
80.000 evrov na ladjo
Tihotapcem ljudi v Libiji koristi brezzakonje v državi, ki jo je povzročil zahodni vojaški poseg in padec Moamerja Gadafija leta 2011. Tihotapci zaslužijo povprečno 80.000 evrov na vsako ladjo z begunci, po poročanju Reutersa ugotavlja italijanska sodna preiskava.

Voditelji EU-ja so se po brodolomu ladje z begunci prejšnji mesec, v katerem je umrlo skoraj 900 ljudi, strinjali s trikratnim povečanjem operacije Triton, ki ima namen preprečevati takšne nesreče.