Nedeljska nesreča, ko je umrlo več kot 800 prebežnikov, je vprašanje nezakonitega tihotapljenja prebežnikov iz Afrike v Evropo znova dvignilo na prvo mesto politične agende Evropske unije. Foto: EPA
Nedeljska nesreča, ko je umrlo več kot 800 prebežnikov, je vprašanje nezakonitega tihotapljenja prebežnikov iz Afrike v Evropo znova dvignilo na prvo mesto politične agende Evropske unije. Foto: EPA
Preživeli
Nesrečo je preživelo le 28 ljudi. Te so ladje italijanske obalne straže prepeljale v Catanio na Siciliji. Foto: Reuters
Italija
Italijanski reševalci lahko le še iščejo trupla v Sredozemskem morju. Foto: Reuters
Matteo Renzi
Renzi je dejal, da se o vojaškem posredovanju v Libiji v EU-ju niso pogovarjali, mogoča pa so posamična posredovanja za uničenje kriminalnih združb. Foto: Reuters
V Libiji naj bi po ocenah EU-ja na odhod čakalo kar do milijon ljudi. Foto: EPA

Na poti v Evropo je letos umrlo kar 30-krat več prebežnikov kot v istem obdobju lani, kažejo podatki organizacije. "Lani je bilo do današnjega dne zaznanih 56 smrti," je dejal tiskovni predstavnik organizacije Joel Millman. "IOM se boji, da bo lansko število žrtev (3.729) preseženo že v nekaj tednih in bi do konca leta lahko naraslo do 30.000, lahko pa bi bilo celo višje." Letos je na poti iz Afrike v Evropo umrlo več kot 1.700 prebežnikov.

Zadnje tragedije prebežnikov na poti iz Afrike v Evropo so vprašanje prebežnikov tako znova vrnile na naslovnice svetovnih medijev. V Italiji so danes aretirali tunizijskega kapitana in enega izmed članov posadke ladje, ki je v nedeljo potonila ob obali Libije, pri čemer je umrlo okoli 800 ljudi. Tožilstvo 27-letnega Mohameda Ali Maleka obtožuje, da je s svojim preobremenjenim čolnom namerno trčil v trgovsko ladjo, ki je prihajala na pomoč.

Prijeli so ju zaradi suma trgovanja z ljudmi, saj sta obtožena, da sta člana tolpe, ki je organizirala usodno potovanje. Kapitan in član posadke sta bila med 28 srečneži, ki so preživeli nesrečo in jih je v ponedeljek obalna straža prepeljala na varno na Sicilijo. Nalog za aretacijo je izdal tožilec iz Catanie Giovanni Salvi, ki je dejal, da kapitan prihaja iz Tunizije, član posadke pa iz Sirije. "To kaže, da italijanski pravosodni sistem deluje," je aretacijo komentiral prometni minister Graziano Delrio. Tožilstvo jima očita večkratni uboj iz malomarnosti, trgovino z belim blagom in brodolom. Oba so identificirali preživeli.

O problematiki pribežnikov bodo govorili tudi v torkovem Globusu, kjer bodo razpravljali o tem, kako Sredozemsko morje postaja največje pokopališče na svetu, na kakšne načine Evropa krati temeljne človekove pravice beguncev in zakaj klicev na pomoč iz avstralskih begunskih taborišč ne sliši nihče. Vabljeni k ogledu v torek ob 23.05 na Prvem!

Tej temi so se posvetili tudi v ponedeljkovem Studiu od sedemnajstih. Oddaji lahko prisluhnete tukaj.


Na ladji tudi veliko otrok
Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je medtem potrdil, da je v tragediji z begunci v Sredozemskem morju umrlo 800 pribežnikov. UNHCR je skupaj z Mednarodno organizacijo za migracije opravil pogovore z večino izmed 28 preživelih, ki so opisovali zadnje trenutke na ladji.

"Na ladji je bilo nekaj več kot 800 ljudi, med njimi tudi otroci, stari od 10 do 12 let. Bili so Sirci, okoli 150 Eritrejcev, Somalci ... Iz Tripolija so odpluli v soboto okoli 8. ure zjutraj," je še dejala Samijeva. Dodala je, da preživeli prihajajo iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje in Bangladeša. Številni begunci so bili zaklenjeni pod palubo, tako da niso imeli najmanjše možnosti za preživetje, ko se je ladja začela potapljati. Tragedija naj bi se zgodila, ker so migranti skušali vzbuditi pozornost portugalske tovorne ladje, ki je plula mimo. Takrat je preveč beguncev prišlo na eno stran ladje in ta se je prevrnila.

"Stisko je videti v njihovih očeh"
"Preživelo jih je le 28. Ti so v popolnem šoku, kar naprej ponavljajo, da ne morejo verjeti, da so preživeli. Nekateri so pripravljeni govoriti o tem, kaj so doživeli, drugi so tiho. Lahko si predstavljate, v kakšni stiski so. V očeh jim je videti, da še nikoli niso bili pod tako hudim pritiskom,"
pa je dejal predsednik italijanskega Rdečega križa Francesco Rocca.

Načrt v desetih točkah
V ponedeljek so se v Luksemburgu na izrednem zasedanju sešli notranji in zunanji ministri EU-ja, v četrtek pa bo izredni vrh Unije. Visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini je ob prihodu na zasedanje poudarila, da EU nima več izgovorov, da ne bi ukrepal za preprečitev nadaljnjih tragedij migrantov. "Potrebujemo takojšnje ukrepanje EU-ja in članic. Tako kot je januarski teroristični napad v Parizu sprožil pripravo enotnega in celovitega odziva EU-ja, mora biti tudi ta incident povod za oblikovanje učinkovite skupne migracijske politike," je izpostavila Mogherinijeva.

Ministri so podprli tudi načrt v desetih točkah za takojšnje ukrepanje, ki ga je sestavila Evropska komisija. Med drugim so se zavzeli za krepitev že obstoječih skupnih operacij v Sredozemlju Triton in Pozejdon s povečanjem finančnih sredstev in razširitvijo področja delovanja ter sistematična prizadevanja za zaseg in uničenje plovil, ki jih uporabljajo tihotapci z ljudmi, in ukrepanje proti tihotapcem v Sredozemlju po vzoru pomorske operacije Atalante ob somalijski obali.

AI: Hudič je v podrobnostih
EU je končno priznal potrebo po soočenju s krizo z begunci v Sredozemlju, kar je dobrodošel odmik od dozdajšnje politike zanikanja in prazne retorike, vendar hudič je v podrobnostih, opozarjajo v človekoljubni organizaciji Amnesty International v odzivu na načrt EU-ja v desetih točkah. Odgovor na vprašanje, kolikšna bodo finančna in druga sredstva, ki bodo na voljo za iskanje in reševanje, bo odločil o tem, ali bodo življenja rešena, opozarjajo v AI-ju.

Četrtkov izredni vrh bo lakmusov papir za zavezanost Evrope k reševanju življenj v Sredozemlju. Besede je treba zdaj prevesti v konkretno ukrepanje, poudarjajo v AI-ju ter pozivajo k "flotilji" za iskanje in reševanje, ki bo imela po potrebi podporo iz zraka.

Akcija ZSSS-ja
V Ljubljani so medtem predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) vodji predstavništva Evropske komisije Nataši Goršek Mencin izročili skupno izjavo, v kateri EU pozivajo h konkretnim dejanjem, ki bodo končala tragedije migrantov v Sredozemskem morju. Teh EU do zdaj naj ne bi pokazal.

Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je ob predaji izjave dejal, da v sindikatih ne morejo ostati neprizadeti ob dogajanju v Sredozemskem morju. Po njegovem mnenju krivdo za te dogodke nosijo tudi nekatere evropske države, ki so grobo in v imenu velikih idealov posegle v države, iz katerih prihajajo begunci, ter tam povzročile veliko gorja.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je namreč za četrtek sklical izredno zasedanje voditeljev članic v Bruslju. "Položaj je dramatičen. Tako ne gre več naprej," je poudaril Tusk ob najavi vrha. Razmere v Sredozemlju ne zadevajo le držav na jugu, ampak vse nas, celotno Evropo, je še izpostavil Tusk. Namen izrednega zasedanja je po njegovih besedah na najvišji ravni razpravljati o tem, kaj članice in institucije EU-ja lahko storijo in morajo storiti takoj.

Vlade EU-ja se morajo v četrtek zavezati k dobro financirani in resnično evropski operaciji za iskanje in reševanje beguncev v Sredozemlju, je poudaril vodja liberalcev v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt. Tudi v skupini evropskih socialdemokratov opozarjajo, da je najnujnejše poskrbeti za varnost beguncev in migrantov, ter izpostavljajo neuspešno soočenje s humanitarno krizo v južni soseščini. K ukrepanju pozivajo tudi v Evropski ljudski stranki. Najnovejša tragedija dokazuje, da tako ne gre več naprej, je poudaril vodja poslancev EPP-ja Manfred Weber.

UNHCR: Število beguncev se bo povečevalo
Tudi v UNHCR-ju so znova opozorili, da se bo število beguncev, ki se iz Afrike prek morja prebijajo v Evropo, verjetno še povečevalo - po eni strani zaradi brezvladja in prepustnih mej v Libiji, ki je njihovo glavno izhodišče, po drugi strani pa zaradi lepega vremena in mirnega morja, ki prihajata. V Libiji naj bi po ocenah EU-ja na odhod čakalo kar do milijon ljudi.