Ena izmed točk obtožnice dolži Karadžića zločinov med 44-mesečnim obleganjem Sarajeva, ko je bilo ubitih 12.000 ljudi. Foto: EPA
Ena izmed točk obtožnice dolži Karadžića zločinov med 44-mesečnim obleganjem Sarajeva, ko je bilo ubitih 12.000 ljudi. Foto: EPA

"Dosmrtni zapor je edina primerna kazen," so sporočili s tožilstva haaškega sodišča, kjer se bosta v ponedeljek na procesu proti Karadžiću začela sklepna govora obrambe in tožilstva.

"Pod njegovim poveljstvom in nadzorom so Karadžićevi podrejeni in tisti, ki so sodelovali z njimi, izganjali, ubijali, mučili in drugače zlorabljali na stotisoče Bošnjakov in Hrvatom," je še poudarilo tožilstvo.

69-letni Karadžić je obtožen vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu in genocida med vojno v BiH-u, pa tudi genocida najmanj 8.000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995. Obtožnica v 11 točkah ga dolži vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu.

Po 13 letih na begu so Karadžića leta 2008 prijeli v Beogradu, na haaškem sodišču pa so mu začeli soditi leta 2009. Tožilstvo je svoje dokaze in priče predstavljalo do maja 2012, ko je nastopilo 195 prič tožilstva. Karadžić pa je pred sodišče med letom 2012 in februarjem letos pripeljal 238 prič, med njimi tudi nekdanjega vojaškega voditelja bosanskih Srbov Ratka Mladića.

Karadžić je kmalu zatem zahteval leto dni za pripravo sklepnega govora, a so sodniki haaškega sodišča to zavrnili. Prvostopenjsko razsodbo proti Karadžiću je po napovedih mogoče pričakovati prihodnje leto.