Francoski predsednik ima skoraj vsak dan zagotovljeno mesto na naslovnici časopisov. Tokrat mu je je zagodel sin. Foto: EPA
Francoski predsednik ima skoraj vsak dan zagotovljeno mesto na naslovnici časopisov. Tokrat mu je je zagodel sin. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy in Carla Bruni
Zakon, ki je vse od prvega dne v soju žarometov. Foto: EPA

Za tokraten zaplet je poskrbel Sarkov sin Jean, ki se je odločil, da bo kandidiral za župana luksuznega pariškega predmestja Neuillysur-Seine. Sarkozy je namreč že prej podprl kandidaturo svojega tesnega sodelavca in tiskovnega predstavnika Elizejske palače Davida Martinona, sin Jean pa naj bi Martinonu le pomagal pri kampanji.

A 21-letnik je v nedeljo, potem ko so tajne javnomnenjske raziskave pokazale, da Martinonu na volitvah ne kaže dobro, v sodelovanju s še dvema zaveznikoma UMP-ja, Sarkozyjeve stranke, sporočil, da bo na lokalnih volitvah 9. marca nastopil s svojo listo.

Martinon ne bo kandidiral za župana
Martinon je že sporočil, da odstopa od kandidature za župana "Sarkolanda", kot imenujejo zelo bogato in elegantno predmestje, kjer je bil Sarkozy župan med letoma 1983 in 2003, na lanskih predsedniških volitvah pa je tam prejel kar 86-odstotkov glasov. 36-letni Martinon je ponudil tudi odstop z mesta tiskovnega predstavnika, kar pa je Sarkozy zavrnil.

Velik padec podpore
Sarkozy, ki je po prihodu na oblast užival veliko podporo med Francozi, je v zadnjih tednih deležen velikega padca podpore, ki ga gre v prvi vrsti pripisati preveliki izpostavljenosti njegove zveze z novopečeno prvo damo Francije Carlo Bruni. Francozi namreč menijo, da želi na ta način predsednik pozornost s skrb vzbujajočih gospodarskih kazalcev speljati drugam. V njegovi stranki UMP se zato bojijo, da bodo marčevske volitve zanje neupešne.

Brunijeva bo zapela britanski kraljici
Medtem pa je italijanska tiskovna agencija sporočila, da naj bi nova prva dama, sicer nekdanja vrhunska manekenka, zdaj pa pevka, zapela na koncu uradnega banketa, ki ga bo marca v čast predsedniku Sarkozyju na gradu Windsor priredila britanska kraljica Elizabeta II.

K. T.