Predsedniške volitve v Afganistanu bodo v času, ko Natove sile po skoraj 13 letih bojevanja brez zmage zapuščajo državo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Predsedniške volitve v Afganistanu bodo v času, ko Natove sile po skoraj 13 letih bojevanja brez zmage zapuščajo državo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Med kandidati za predsednika so tudi nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah, ki je izgubil volitve proti Karzaju leta 2009, tehnokrat v Svetovni banki Ašraf Gani, še en nekdanji zunanji minister Zalmaj Rasul, nekdanji islamistični vojaški poveljnik in verski učenjak Abdul Rab Rasul Sajaf ter starejši brat zdajšnjega predsednika Kajum Karzaj.

Zdajšnji predsednik Hamid Karzaj se po dveh mandatih zaradi ustavnih omejitev ne more znova potegovati za položaj.

Grožnje talibanov
Zahodni vojaški uradniki ugotavljajo, da se bo med dvomesečno kampanjo nasilje v Afganistanu še okrepilo. Talibani so že napovedali, da bodo cilj njihovih napadov uradniki, predsedniški kandidati in njihovi podporniki.

Začetek kampanje v znamenju varnostnih razmer
V soboto zvečer sta bila v pokrajini Herat ustreljena člana volilne ekipe Abdulaha Abdulaha. Po besedah tiskovnega predstavnika lokalne policije Abdula Raofa Ahmadija sta ju, ko sta se odpravljala od doma, ustrelila oborožena neznanca, ki sta sedela v vozilu pred hišo.

Napad so obsodili tudi Združeni narodi. "To strahopetno dejanje je nasilno ustrahovanje predsedniških kandidatov in njihovih podpornikov, kar je nesprejemljivo," so sporočili iz New Yorka. Odgovornosti za sobotni napad ni prevzel še nihče.