Avstrijski tožilci že proučujejo možnosti, da bi Susanne Winter zaradi spornih izjav poslali pred sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Avstrijski tožilci že proučujejo možnosti, da bi Susanne Winter zaradi spornih izjav poslali pred sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Svobodnjakinja razburila muslimane

Na nedeljskem predvolilnem shodu desničarske svobodnjaške stranke v Gradcu je Susanne Winter, ki je nosilka štajerske volilne liste, dejala, da bi muslimanskega preroka v današnjem sistemu obravnavali kot pedofila, saj se je pri 50. letih poročil s šestletno deklico.

Za Mohameda je tudi dejala, da je koran napisal med epileptičnimi napadi. Po njenih besedah je čas, da se islam pošlje nazaj, od koder je prišel - izza Sredozemlja. Muslimansko vero je tudi označila za totalitarni sistem dominacije.

Obsodbe z vseh strani
Avstrijski predsednik Heinz Fischer je Winterjeve izjave obsodil, medtem ko so ji islamski skrajneži že začeli groziti na spletu. Na sprejemu za diplomatski zbor je dejal, da njene izjave niso glas Avstrije, ampak glas, od katerega se je treba ograditi.

Avstrijski kancler Alfred Gusenbauer je izjave označil za nesprejemljive in obsojanja vredne, medtem ko je zunanja ministrica Ursula Plassnik mnenja, da se je Winterjeva namerno odločila provocirati.

Opozorilo pred cunamijem muslimanov
Winterjeva je pozneje dejala, da še vedno stoji za svojimi besedami in ne ve, zakaj bi jih preklicala. V ponedeljkovem pogovoru za avstrijski dnevnik Österreich je celo nadaljevala obtožbe na račun islama in zatrdila, da je zloraba otrok razširjena med muslimani.

Prepričana je tudi, da Gradcu grozi "cunami" muslimanskih priseljencev, ki bodo po njenem mnenju čez 20 ali 30 let sestavljali polovico prebivalstva naše severne sosede.

Vodja v bran podrejeni kolegici
V bran svoji kolegici se je edini postavil vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache, ki dopušča možnost, da je njena skrajna retorika posledica tega, da je mati. Ob tem je zatrdil, da je Winterjeva le hotela spodbuditi zavest avstrijske jasnoti o težavah s sodobnim islamom. "Ne kritiziramo islama. Imamo veliko spoštovanje do njega", je vtis skušal popraviti Strache.

Islamski skrajneži so na spletni strani YouTube že zagrozili Winterjevi in jo posvarili, da je naredila veliko napako, ki jo bo še obžalovala.

G. V.

Svobodnjakinja razburila muslimane