Marco Rubio in Ted Cruz sta napadla Donalda Trumpa, a verjetno prepozno. Foto: Reuters
Marco Rubio in Ted Cruz sta napadla Donalda Trumpa, a verjetno prepozno. Foto: Reuters
Rubio in Cruz sta Trumpa napadala z leve in desne. Foto: Reuters
Na zadnjem soočenju republikancev napad na Trumpa

V Teksasu je bila zadnja razprava pred "supertorkom", ki bo prvega marca. Tedaj bodo strankarske volitve za predsedniško nominacijo v 12 zveznih državah, po anketah pa je v prepričljivem vodstvu Trump, ki naj bi se mu obetala zmaga v kar desetih.

"Če ne bi podedoval 200 milijonov, bi prodajal ure"
Glavne teme razprave so bili priseljenci, zunanja politika, zdravstveno varstvo in stiki z volivci, ki izvirajo iz Latinske Amerike. V vsem tem sta omenjena kandidata napadala Trumpa, ki doslej takšnih kritik in takega napada še ni bil deležen. Kmalu je – tako kot že na prejšnjih soočenjih – razprava prerasla v daljše dialoge s kričanjem in osebnimi žalitvami, poroča BBC.

Trumpa je ves čas napadal Rubio, ki je po anketah drugi in ga podpira tudi elita republikanske stranke. "Če ne bi podedoval 200 milijonov dolarjev, veste, kje bi bil Trump? Prodajal bi ročne ure na Manhattnu?" je v eni izmed izmenjav ostrih besed protikandidatu zabrusil nekdanji senator Floride. Kot kaže, so republikanski kandidati dejansko dojeli, da se Trumpu nasmiha zmaga, a zdaj je zanje verjetno že prepozno.

Trumpa označila za hinavca
Rubio in Cruz sta več kot dve uri izmenično napadala bogataša iz New Yorka. Izpostavljala sta njegovo poslovno evidenco, ga označila za hinavca, se spraševala o njegovi dejanski konservativni drži in kritizirala pomanjkanje podrobnosti v njegovi politiki. Rubio je poudaril, da Trump v svojih gradbenih projektih raje najema tuje delavce kot Američane. Trumpov odgovor se je glasil: "Jaz sem najel več deset tisoč ljudi, vi niste zaposlili nikogar."

Ko je Rubio spregovoril o zunanji politiki Trumpa, je ta zatrdil, da je večkrat že izrazil podporo Izraelu in da je med kandidati prav on tisti, ki je najbolj "proizraelski", poroča CNN. Dodal pa je, da pri izraelsko-palestinskem vprašanju ni vse črno-belo. Obenem je dodal, da je pogajalec, Rubio pa mu je takoj odvrnil: "Palestinci niso nepremičninski posel."

Trump: Eden lažnivec, drugi tremist
Cruz je v enem izmed svojih napadov povedal, da Trump nima možnosti proti demokratski kandidatki Hillary Clinton, na kar je sledil Trumpov odgovor, da jih ima on še manj in da naj ga bo sram, ker ga ne podpira nihče od senatnih kolegov. Med debato je Trump Cruza označil za "lažnivca", Rubia pa za "tremista". Rubio mu je očital stečaj štirih njegovih družb, dodal, da ves čas le vse označuje, da so neumni, in da izdeluje oblačila v Mehiki in na Kitajskem, ki ju sicer ves čas kritizira. Trumpov odgovor: "Rubio nima pojma o poslu."

Trump je doslej slavil v New Hampshiru, Južni Karolini in Nevadi, Cruz pa v Iowi. Trump prepričljivo vodi z 82 delegati, Cruz jih ima 17, Rubio pa 16. Za zmago oziroma nominacijo jih mora kandidat osvojiti 1.237. Na omenjeni torek jih bodo razdelili 595.

Na zadnjem soočenju republikancev napad na Trumpa