Vodstvo republikanske stranke je naklonjeno Marcu Rubiu. Foto: Reuters
Vodstvo republikanske stranke je naklonjeno Marcu Rubiu. Foto: Reuters
Trumpu pa anketa kolidža Baruch napoveduje hud poraz v domačem New Yorku. V mestu, kjer ga najbolje poznajo, ne more računati na uspeh proti demokratskima kandidatoma. Foto: Reuters

Strankarska elita je stopila na stran zveznega senatorja s Floride in obenem začela pritiskati na guvernerja Ohia Johna Kasicha, naj se umakne iz tekme za nominacijo. Po zmagi newyorškega milijarderja Donalda Trumpa v Južni Karolini je tekmo zapustil nekdanji guverner Floride Jeb Bush. Pred njim se je poslovil guverner New Jerseyja Chris Christie in od kandidatov, ki lahko računajo na podporo strankarske elite, sta ostala le še Rubio in Kasich. V tekmi je sicer še Ben Carson. Njegov odstop bo Trumpu in teksaškemu senatorju Tedu Cruzu zagotovil nekaj dodatnih volivcev. Christiejevi in Bushevi volivci pa se bodo večinoma porazdelili med Rubia in Kasicha.

Strankarska elita si ne želi Trumpove in Cruzove zmage. Trump je preveč žaljiv, Cruz pa preveč konservativen in ugledni člani stranke upajo, da se bo kmalu umaknil tudi Kasich, da lahko vse sile usmerijo v Rubia, ki v hipotetičnih anketah premaguje oba potencialna demokratska nasprotnika na predsedniških volitvah, Hillary Clinton in Bernarda Sandersa. Republikanska stranka je zdaj razdeljena na tri dele, ki jih predstavljajo trije oziroma štirje kandidati. Populistični in demagoški Trumpov del stranke, skrajno krščansko konservativni Cruzov del ter konvencionalni del Rubia ter Kasicha. Zmagovalni kandidat je doslej običajno prišel iz konvencionalnega dela republikancev, tokrat pa je vse postavljeno na glavo in želja elite po le enem kandidatu, ki ga lahko podpre, je toliko močnejša.

Kasich ne razmišlja o odstopu
Kasich pravi, da ne gre nikamor, vsaj dokler svoje volje ne izrazijo volivci držav po srednjem zahodu in severovzhodu ZDA. Trump in Cruz nista dobila podpore nobenega izmed vidnejših članov zveznega kongresa ali guvernerja, Kasich pa je v ponedeljek med drugim pobral podpori nekdanjega guvernerja Pensilvanije in nekdanjega ministra za domovinsko varnost ZDA Toma Ridgea ter nekdanjega guvernerja Massachusettsa Billa Welda. Kasich pravi, da so pritiski za odstop smešni in jih ne bo upošteval.

Nenameren namig Kasicha, da je prostor žensk za štedilnikom, je sprožil takojšen odziv že na njegovem zborovanju v Virginiji, ko je volivka dejala, da ga bo podprla, ampak naj si ne misli, da bo prišla iz kuhinje. Kasich se je zavedel, da je naredil napako in je ponižno odgovoril, da jo povsem razume. Pozneje je novinarjem povedal, da priporoča ljudem, naj se pomirijo in ga ne lovijo za vsako besedo, ker nima napisanega scenarija, zaradi česar včasih pove kaj, kar morda ni tako umetelno, kot bi moralo biti.

Rubio dobil veliko podpore
Rubio se bo moral s svojim stališčem do splava, ki ga želi prepovedati tudi v primeru posilstva, incesta ter ogroženosti življenja nosečnice, soočiti na splošnih volitvah proti demokratu, če bo osvojil nominacijo. Za zdaj mu to stališče le pomaga. V ponedeljek ga je podprl časopis Boston Herald, ki je prej podpiral Christieja, od Busha je k njemu prestopil nekdanji senator iz Kansasa in predsedniški kandidat Bob Dole, podprl ga je senator iz Utaha Orrih Hatch, pa še dva zvezna kongresnika iz Nevade, eden iz Floride, guverner Arkansasa Asa Hutchinson, senator iz Arizone Jeff Flake in drugi.

Trumpa in Cruza pa je med drugimi zavrnil nekdanji direktor vohunskih agencij Cie in NSA v času predsednika Georgea Busha mlajšega Michael Hayden. Trumpove podpore mučenju terorističnih osumljencev z vodo sicer ni kritiziral, je pa razložil, da je Trumpova razlaga, da so to, kar so počeli, delali zaradi kaznovanja, povsem napačna. "Kar smo delali, je bilo namenjeno zavarovanju Američanov v prihodnosti," je dejal za televizijo CBS.