Donald Trump je prepričal republikanske volivce tudi v Južni Karolini. Po treh strankarskih volitvah ima dve zmagi in drugo mesto. Foto: Reuters
Donald Trump je prepričal republikanske volivce tudi v Južni Karolini. Po treh strankarskih volitvah ima dve zmagi in drugo mesto. Foto: Reuters
false
Z uspešno kampanjo je Trump pretresel ne zgolj ZDA, temveč tudi samo Republikansko stranko, ki je zaradi njegovega uspeha v neprijetnem položaju. Foto: Reuters
false
Nominacija nekdanjega guvernerja Floride Jeba Busha je bila lani nekaj časa videna kot samoumevna, a Bush ni prenesel Trumpovih napadov. Foto: Reuters

Zmagovati je čudovito, je po zmagi svojim privržencem dejal Trump, ki je sicer čestital tekmecem, obenem pa napovedal, da se vojna nadaljuje. Trump je po skoraj 100 odstotkih preštetih glasov prejel okoli 235.000 glasov oziroma okoli 33 odstotkov, kar je tudi v skladu s predvolilnimi anketami. Tako je osvojil 38 delegatov, osvojil pa bo še večino od 12 delegatov, ki gredo zmagovalcem posameznih okrožij po državi. Doslej je zbral najmanj 55 delegatov, za končno nominacijo stranke za predsedniškega kandidata pa jih potrebuje 1.237.

Trump je tako v Južni Karolini dosegel novo zmago, čeprav je na zadnjem soočenju krivdo za razmere na Bližnjem vzhodu pripisal nekdanjemu republikanskemu predsedniku Georgu Bushu mlajšemu zaradi vojne proti Iraku. Busha je tudi obtožil, da ni zavaroval Amerike 11. septembra 2001, poleg tega pa se je še zapletel v spor s papežem Frančiškom o izgonu nezakonitih priseljencev in napovedi gradnje zidu na meji z Mehiko.

Trumpove privržence je nagovorila tudi Trumpova soproga Melanija Trump, ki je dejala, da bo njen mož najboljši predsednik ZDA. "On vas ima rad," je dejala navdušenim Trumpovim privržencem v Columbii.

Za drugo mesto se še vedno spopadata senatorja s Floride in iz Teksasa, Marco Rubio in Ted Cruz, ki sta prejela po okrog 22 odstotkov glasov. Rubio je že razglasil zmago, saj računa, da se bo denar bogatih donatorjev, ki so čakali kandidata za boj proti Trumpu in Cruzu, zdaj preselil k njemu.

Nič od tretjega Busha v Beli hiši
Od potegovanja za republikansko predsedniško kandidaturo je po slabem rezultatu še v Južni Karolini uradno odstopil nekdanji guverner Floride Jeb Bush, ki je upal na podporo v Južni Karolini, podobno kot guverner New Jerseyja Chris Christie v New Hampshiru. Bush bo v najboljšem primeru osvojil šele četrto mesto, če ga ne prehiti še guverner Ohia John Kasich, saj sta imela po 99 odstotkih preštetih glasovih oba po okrog osem odstotkov.

Bush je junija lani ob razglasitvi kampanje sicer prevzel vodstvo v anketah, kar pa je trajalo le do prihoda Trumpa, ki si je zadal za cilj, da Busha zatolče, kar mu je tudi uspevalo. Sin in brat nekdanjih predsednikov se enostavno ni znašel v televizijskih soočenjih proti kandidatu, ki ga je žalil in napadal.

Da bi si izboljšal položaj, je pred volitvami v Južni Karolini na pomoč poklical brata, ki se ga je doslej izogibal. Američani namreč še vedno niso pozabili vojne proti Iraku in najhujše finančne krize po 30. letih prejšnjega stoletja. A tudi sodelovanje nekdanjega predsednika ni pomagalo.

Na zadnje mesto v Južni Karolini se bo verjetno uvrstil nekdanji kirurg Ben Carson, čigar kampanja je v zatonu.

Spomnimo, pred Južno Karolino je na strankarskih volitvah Trump osvojil drugo mesto v Iowi in prvo mesto New Hampshiru. V Republikanski stranki si sicer njegove zmage ne želijo, vrh stranke pa si prav tako ne želi zmage izjemno konservativnega Cruza.

Kako se bodo zdaj prerazporedili glasovi?
Po zadnji zmagi je Trump dejal, da bodo glasovi volivcev kandidatov, ki odstopajo, šli k njemu, medtem ko Rubio računa, da bodo odstopi tekmecev koristili njemu. V tekmi poleg Trumpa, Cruza in Rubia ostaja še najzmernejši med republikanskimi kandidati Kasich, ki se je dobremu rezultatu v Južni Karolini vnaprej odpovedal in računa na boljše izide pozneje, ko bodo volili po severovzhodu in srednjem zahodu. Naslednje strankarske volitve bodo v Nevadi, kjer v anketah spet premočno vodi Trump.