Za Nikolića je v noči na torek glasovalo 142 od 250 poslancev. Foto: EPA
Za Nikolića je v noči na torek glasovalo 142 od 250 poslancev. Foto: EPA
Srbska skupščina
Srbska skupščina se več tednov ni mogla uskladiti. Foto: EPA

Medtem ko predsednik Srbije Boris Tadić grozi z razpisom predčasnih volitev, EU in ZDA skrbi radikalec na tako visokem položaju, češ da je Nikolićeva stranka vedno nasprotovala tesnejšim vezem med Srbijo in Zahodom.

Tudi Bosanci menijo, da vest iz Beograda ni ravno dobra, a da gre za logičen razplet dogajanj, v Črni gori vladajoča Demokratska stranka socialistov pa ocenjuje, da gre za dogodek, "ki ni opogumljajoč za oblikovanje evropske, sodobne in demokratične Srbije", medtem ko so prosrbske strani Nikoliću čestitale.

Hrvaška optimistična, ostali zaskrbljeni
Hrvaški predsednik Stipe Mesič ne vidi težav, če gre le za voljo srbskih volilnih upravičencev. "Morda bo z Nikolićem mogoče sodelovati, če bo pozabil na mejo Virovitica-Karlovac-Karlobag, za katero se zavzema njegova SRS," je še pripomnil Mesič.

Medtem je nemško predsedstvo EU izrazilo globoko zaskrbljenost nad izvolitvijo Nikolića in vse srbske stranke, usmerjene v reforme, pozvalo, naj izkoristijo čas do 15. maja za oblikovanje demokratične večinske vlade, ki bi potrdila proevropsko usmerjenost srbske politike. K temu je v telefonskem pogovoru srbskemu premieru Vojislavu Koštunici pozvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

ZDA že posegle po primerjavah z Miloševićem
Še ostrejši pa so v Washingtonu, kjer je tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack sejo, na kateri je bil izvoljen Nikolić, primerjal z "dnevi govora sovraštva iz časov vladavine Slobodana Miloševića". Poudaril pa je še, da "nihče ne mara posameznikov, ki poskušajo na destruktiven način razvnemati nacionalizem" in s tem namignil, da bi se diplomatska prizadevanja za rešitev kosovskega problema, lahko zapletla.

Tadić je stranke, ki so Nikolića podprle, že pozval, naj do petka predlagajo skupnega kandidata za predsednika vlade, sicer bo sam predlagal mandatarja ali pa bo prisiljen razpisati predčasne volitve. A Nikolić je že ustrelil nazaj in v pogovoru za Televizijo Srbija zatrdil, da bi lahko parlament zaradi razmer na Kosovu na predlog vlade razglasil izredne razmere in tako preprečil Tadićevo namero po razpustitvi sedanjega skupščinskega sklica in razpisu novih volitev.

K. S.