Džang Song Tek - nepogrešljiva figura severnokorejske politike. Desno Kim Džong Un. Foto: Reuters
Džang Song Tek - nepogrešljiva figura severnokorejske politike. Desno Kim Džong Un. Foto: Reuters
Dvojec na pogrebu Kimovega očeta, Kim Džong Ila. Foto: Reuters
Naglo sojenje ... Foto: EPA
... in takojšnja usmrtitev. Foto: EPA

Džang Song Tek je bil obtožen vsega od načrtovanja državnega udara in hujskanja k reformam valute do razpečevanja pornografskega materiala med svojimi zaupniki in načrtnega sabotiranja gradbenih projektov v Pjongjangu.
V dolgem opisu grehov so ga med drugim obtožili izdaje in napisali, da je bil "slabši od psa" in "odvraten človeški izmeček". Poročilo še navaja, da je Džang živel "razuzdano, izprijeno življenje" in da je s kockanjem zapravil najmanj 4,6 milijonov evrov državnega denarja. Bil naj bi tudi velik ženskar in zlorabljal najrazličnejše substance.

Džang naj bi načrtovanje državnega udara priznal, ob tem pa naj bi po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA povedal, da je nameraval utrditi svojo pristojnost in vse gospodarske organe v kabinetu ter postati ministrski predsednik, ko gospodarstvo bankrotira in je država na robu propada.
Kim Džong Un je dal svojega strica usmrtiti pred strelskim vodom nemudoma po sojenju in le nekaj dni pred drugo obletnico svojega vladanja. Njegovo ime je bilo že izbrisano iz vseh državnih arhivov, njegova podoba pa odstranjena z vseh državnih fotografij.

"Ni imel izbire"
Strokovnjaki si niso enotni, ali brutalna odstranitev severnokorejskega "strica iz ozadja" pomeni, da Kim neusmiljeno utrjuje svojo moč ali da potekajo boji za oblast med vplivnimi skupinami znotraj severnokorejske elite. Mnogi strokovnjaki menijo, da Kim v resnici ni imel druge izbire, kot da svojega vplivnega, a podkupljivega in skorumpiranega strica odstrani, če hoče iz mladega pretendenta napredovati v diktatorja.

"Moral je iti," pravi veteranski opazovalec Pjongjanga Andrei Lankov. "Da lahko res začne voditi državo, se mora Kim znebiti stare garde. So občutno starejši, stari približno 70 let, medtem ko je on 30." Lankov pa priznava, da sta bila, čeprav je bila Džangova odstranitev logična, njegovo javno ponižanje in usmrtitev pretirana - mnogi se praskajo po glavi tudi, zakaj je zaprta država ta primer nenadoma tako javno razodela.

"Ena možnost je, da je želel vse prestrašiti, pokazati, da je mlad, a nekdo, ki se ga je treba bati, pokazati, da nihče ni imun. Lahko pa to tudi odseva njegovo osebno sovraštvo do Džanga. Ni maral možakarja, ki mu je stalno ukazoval." Je pa ob tem treba poudariti, da je bil Džang vedno malce hendikepiran, ker ni imel krvnih sorodstvenih vezi z dinastijo Kim, ki so ključne pri nasledstvu.

Kimov mentor
Pred odstavitvijo je bil Džang ena najvplivnejših figur v državi in celo mentor mlademu Kimu, ki mu je po smrti Kim Džong Ila prav Džang pomagal pri tranziciji. Odkar se je leta 1972 poročil s Kim Kjong-Hui, sestro ustanovitelja države Kim Il Sunga, je Džang v prve politične vrste pripeljal na tisoče svojih zvestih tovarišev. A celo Džangov zakon s Kimovo teto mu ni pomagal, da bi mu Kim naklonil milost.

Še več, kot poroča Independent, ki se sklicuje na več virov, naj bi prav Kim Kjong-Hui odigrala ključno vlogo pri odločitvi, da se Džanga usmrti. Zaplet, ki "spominja na epizodo Sopranovih", kot se je izrazil britanski časopis.

"Z odstranitvijo Džang Song Teka ni več nikogar za usmrtitev," je na spletni strani NKnews.org zapisal Victor Cha, nekdanji svetovalec Bele hiše za Severno Korejo. "Ko odstraniš ključne elemente stranke in ključne elemente vojske, moraš začeti spet graditi iz nič. To je zelo tvegana strategija."

Hazel Smith, strokovnjakinja za Severno Korejo z Univerze v Lancashiru, pa: "Mislim, da je zelo nevarno. Prav gotovo to ni znak močnega vodstva. Kim Il Sung in Kim Džong Il sta bila oba zelo stroga, a sta obvladala vse frakcije in nikdar niste videli kakih javnih izpadov. Mislim, da je to znak, da se v Severni Koreji odvija neusmiljena vojna med različnimi družinskimi interesi. Po mojem mnenju gre tu v celoti za denar in interese."

Ruediger Frank z Dunajske univerze po drugi strani meni, da gre za indikacijo ekonomskih težav Severne Koreje in da Kim nujno potrebuje grešnega kozla, kot je povedal za Guardian.