Po ameriški začasni prekinitvi izdajanja vizumov za turške državljane je enak ukrep (za ameriške državljane) sprejela tudi Turčija. Foto: EPA
Po ameriški začasni prekinitvi izdajanja vizumov za turške državljane je enak ukrep (za ameriške državljane) sprejela tudi Turčija. Foto: EPA
Turčija
V Turčiji potekajo sodni procesi proti vpletenim v neuspel poskus državnega udara julija 2016. Foto: Reuters

ZDA so v nedeljo zvečer sporočile, da bodo suspendirale izdajanje vseh vizumov za turške državljane, razen priseljenskih. Ankara se je na to odzvala s sprejetjem enakega ukrepa.

Do zaostritve odnosov prihaja po tem, ko je bil prejšnji teden v Carigradu aretiran uslužbenec ameriškega konzulata, sicer turški državljan, zaradi suma povezav s turškim klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga turške oblasti obtožujejo odgovornosti za lanski poskus vojaškega udara. Proti uslužbencu je bila vložena obtožnica zaradi vohunjenja in poskusa strmoglavljenja vlade. Washington je potezo označil za neutemeljeno in škodljivo za dvostranske odnose.

Z ameriškega veleposlaništva v Ankari so v nedeljo sporočili, da je vlada zaradi "nedavnih dogodkov" prisiljena ponovno proučiti "zavezanost" Turčije varnosti ameriških misij in osebja v državi. V vmesnem času bodo na vseh ameriških diplomatskih predstavništvih v Turčiji ustavili vse vizumske storitve za osebe, ki niso priseljenci. Gre torej za ustavitev izdajanja vizumov za tiste, ki želijo v ZDA potovati kot turisti, poslovno, na zdravljenja, začasno delo ali študij, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Norčevanje Ankare
Turčija se je na to novico kmalu odzvala tako, da je še sama napovedala ustavitev "vseh vizumskih storitev" za Američane v ZDA, vključno z izdajanjem vizumov preko spleta ali na meji. Kot poroča AFP, se je Ankara ob tem ponorčevala iz ukrepa ZDA, saj je turško veleposlaništvo v Washingtonu objavilo sporočilo, ki je bilo bolj ali manj dobeseden prepis ameriškega.

Več ameriških državljanov v turških zaporih
V turških zaporih je zaprtih več ameriških državljanov, obenem pa sta bila letos aretirana že dva lokalna uslužbenca ameriških diplomatskih misij v Turčiji.

Začetek sojenja za pokol na istanbulskem mostu
Medtem se je v Ankari začelo sojenje 143 bivšim pripadnikom turške vojske zaradi spopadov na istanbulskem mostu med lanskim spodletelim poskusom državnega udara, v katerih je bilo ubitih več deset ljudi. V sodno dvorano so danes privedli 143 obtožencev, med katerimi je 30 bivših častnikov. Vsi razen osmih so v priporu. Obtožnica na 1052 straneh jih med drugim bremeni umorov ter poskusa strmoglavljenja parlamenta in vlade. Če bodo obsojeni, vsakemu grozi 37 dosmrtnih kazni. To je le eden od sodnih postopkov, ki potekajo proti domnevnim odgovornim za poskus državnega udara, med katerim je bilo ubitih 249 ljudi.

Nagrada Vaclava Havla zaprtemu turškemu ustavnemu sodniku
Parlamentarna skupščina Sveta Evrope pa je podelila nagrado Vaclava Havla za človekove pravice sodniku turškega ustavnega sodišča Muratu Arslanu. 43-letnega Arslana so aretirali po lanskoletnem poskusu državnega udara v Turčiji. V preiskovalnem priporu je skorajda leto dni. Očitajo mu, da je povezan s skupino v ZDA živečega pridigarja Fethullaha Gülena, ki mu turške oblasti pripisujejo odgovornost za poskus državnega udara julija lani.