Okinava je prepredena z ameriškimi vojaškimi oporišči. Foto: EPA
Okinava je prepredena z ameriškimi vojaškimi oporišči. Foto: EPA
Zadnja leta so protesti proti ameriškim oporiščem postali skoraj del vsakdana. Foto: EPA
Okinava je s svojim tropskim podnebjem med ameriškimi marinci priljubljena. Foto: EPA
Najspornejše od oporišč je Futenma, ki leži v središču sredi gosto poseljenega Ginovana. Foto: EPA

Osumljenca, 23-letna Christopherja Browninga in Skylerja Dozierwalkerja, so prijeli, potem ko naj bi v torek posilila žensko v dvajsetih letih, ko se je v zgodnjih jutranjih urah vračala domov. Žrtev je pozneje prepoznala marinca v stanovanjskem kompleksu zunaj oporišča. Moška naj bi pred domnevnim zločinom popivala.

To se je zgodilo v še posebej občutljivem obdobju odnosov med ameriško vojsko in prebivalci Okinave, kjer je v 32 oporiščih nastanjenih več kot polovica 47.000 ameriških vojakov na Japonskem.
Na otoku, ki mu je Tokio ameriško oporišče malodane vsilil, vlada že vrsto let zakoreninjena zamera zaradi ameriške navzočnosti. Vse skupaj se je ta mesec še zaostrilo s sporno namestitvijo 12 bojnih letal Osprey v Futenmi, letalskem oporišču marincev sredi gosto poseljenega Ginowana.
Namestitev letal, ki so bila pogosto vpletena v nesreče nad poseljenimi območji, je izzvala burne proteste domačinov. A japonska vlada je njihovo namestitev poleti odobrila, potem ko je Washington dve lanski nesreči Ospreyjev pripisal napakam pilotov, ne pa tehničnim napakam.

"Najslabši možni čas"
"To posilstvo je prišlo ob najslabšem možnem času," je po pisanju Kyoda dejal pomočnik premierja Jošihike Node in ob tem dodal, da je Tokio že vložil oster protest pri ameriških oblasteh. Veleposlanik ZDA na Japonskem John Roos pa je dejal: "Ameriška vlada je izjemno zaskrbljena nad zadnjimi navedbami neprimernega vedenja dveh ameriških vojakov. Pripravljeni smo polno sodelovati z japonskimi oblastmi pri njihovi preiskavi. Te obtožbe, glede na njihovo resnost, bodo še naprej zahtevale mojo polno osebno pozornost."

Oglasil se je tudi predstavnik Pentagona, ki je poudaril, da obrambno ministrstvo ZDA jemlje vse obtožbe na račun svojih vojakov resno in da bo ameriška mornarica na Japonskem storila vse, da pomaga pri preiskavi.

Predstavnik okinavske prefekture pa je dejal, da je domnevni zločin "neodpustljiv" in da je "šokiral vse Okinavce".
V 40 letih več incidentov
Zločini ameriškega vojaškega osebja imajo na Okinavi, ki jo je preostala Japonska vedno gledala malce zviška, dolgo zgodovino. Prelomna točka je bilo posilstvo 12-letne deklice, ki so jo leta 1995 ugrabili in zlorabili trije ameriški vojaki. Primer je na ulice pognal 85.000 ljudi, Tokio in Washington pa sta bila prisiljena k pogovorom, kako zmanjšati ameriško vojaško navzočnost na otoku.
Po teh pogajanjih je bil sklenjen sporazum, da se najspornejše oporišče, Futenma, preseli, kar pa se nazadnje zaradi protestov prebivalcev predlagane nove lokacije vzdolž okinavske obale ni nikoli zgodilo.

Leta 2008 se je morala takratna ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice med uradnim obiskom Tokia prisiljena opravičiti po aretaciji marinca zaradi domnevnega posilstva 14-letne Okinavke. Nasprotovanje proti ameriškim oporiščem se je spet okrepilo leta 2010, ko je takratni japonski premier Jukio Hatojama požrl predvolilno obljubo, da preseli Futenmo z otoka.
Odkar so leta 1972 Američani Okinavo spet predali pod japonsko oblast, so zaradi obtožb posilstva aretirali sedem pripadnikov ameriškega vojaškega osebja. Danes je podoba glavnega mesta Okinave, Nahe, precej ameriška - vzdolž glavne ulice vihrajo ameriške zastave, dolgo vrsto zagrajenih oporišč pa prekinja serija ameriških nočnih klubov in barov, kamor zahajajo marinci, ki se bolj ali manj držijo zase.