Hatojama je bil že četrti japonski premier v štirih letih. Foto: EPA
Hatojama je bil že četrti japonski premier v štirih letih. Foto: EPA
Ameriško vojaško oporišče, ki je v japonski javnosti dvignilo toliko prahu. In 'odneslo' premierja. Foto: EPA
Japonski premier odstopa

V to ga je prisilila prelomitev lastne predvolilne obljube, da bo z južnega otoka Okinave premestil nepriljubljeno ameriško vojaško oporišče.
Odločitev za odstop je prišla v najmanj primernem času za njegovo Demokratsko stranko Japonske (DJP), ki ji pred julijskimi volitvami priljubljenost že tako precej pada. DJP je na lanskih volitvah požel velikanski uspeh in s tem prekinil pol stoletja trajajočo konservativno oblast na Japonskem.
A prerekanje okoli ameriškega vojaškega oporišča je odvrnilo pozornost od širših ciljev premierjeve stranke - enotnejšega zavezništva z ZDA, države večje družbene blaginje in prevzema nadzora oblikovanja politike iz rok birokracije.
63-letni Hatojama je bil že četrti japonski premier v štirih letih.
Strankarski kolegi v strahu pred volitvami
Vse do torka zvečer je Hatojama vztrajal, da se s položaja ne bo umaknil, hkrati pa vodil intenzivne pogovore s ključnimi člani svoje stranke. A zdaj je na izrednem strankarskem sestanku le napovedal svoj odstop.
Ob tem je povedal, da je pozval tudi Ičira Ozavo, generalnega sekretarja stranke, naj mu zaradi svoje moči iz ozadja, znanega pod imenom "Šogun v senci", pri odhodu sledi.
Hatojama se je pod pritiski, naj odstopi, znašel prejšnji teden, ko so potrdili, da nepriljubljeno ameriško oporišče ostaja na Okinavi. Več mesecev je premier neuspešno iskal drugo lokacijo, da bi tako izpolnil svojo zavezo voilvcem. Ko mu to ni uspelo, je njegova vladajoča koalicija razpadla.
Člani njegove stranke so se bali, da bodo s Hatojamo na čelu pogoreli na volitvah v zgornjem domu parlamenta naslednji mesec.

Stranko bo moral zdaj na volitvah voditi prihodnji vodja DJP-ja. Med mogočimi nasledniki se omenja namestnika premierja in finančnega ministra Naotoja Kana, zunanjega ministra Katsujo Okado in ministra za promet Seidžija Maeharo.

Japonski premier odstopa