Napad se je zgodil na jutranji tržnici, kjer je Henriette Reker nagovarjala svoje volivce. Foto: Reuters
Napad se je zgodil na jutranji tržnici, kjer je Henriette Reker nagovarjala svoje volivce. Foto: Reuters

Moški je 58-letno Rekerjevo napadel okoli 9. ure, ko je nagovarjala volivce na mestni tržnici. Napad se je zgodil pri stojnici, kjer se je predstavljala desnosredinska Krščanskodemokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel. Rekerjeva, ki jo je napadalec z dolgim nožem zabodel v vrat, je utrpela hude poškodbe, takoj so jo prepeljali v bolnišnico in jo operirali. V ruvanju, ki je sledilo, so bile poškodovane še štiri osebe.

Policija je napadalca, 44-letnega moškega, aretirala na prizorišču dogodka. Nemški mediji so poročali, da naj bi moški Rekerjevo napadel zaradi nemške politike do prebežnikov, kar je pozneje potrdila tudi policija. Po besedah ministra za notranje zadeve nemške zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija Ralfa Jägerja prve ugotovitve kažejo, da je bil napad na Rekerjevo "politično motivirano dejanje". "Policija dela vse, da bi takoj, ko je mogoče, razjasnila ozadja tega dogodka," je povedal.

"Napad ima rasističen političen motiv, saj je bila Rekerjeva kot vodja občinskega resorja za socialne zadeve pristojna za skrb za begunce v mestu. Izjave prič za zdaj kažejo, da so bila pri storilcu odločilna do tujcev sovražna nagnjenja," je povedal glavni tožilec v zadevi Ulf Willuhn. To naj bi med zaslišanjem priznal tudi storilec sam.

Napad so že obsodili kanclerka Merklova in notranji ter pravosodni minister. Merklova je ob tem izrazila šokiranost, notranji minister Thomas de Maziere pa je napad označil za strahopetnega.

Rekerjeva na nedeljskih županskih volitvah v Kölnu kandidira kot neodvisna kandidatka s podporo CDU-ja, Zelenih in liberalcev (FDP). Nedeljske volitve bodo kljub incidentu potekale, čeprav so nekatere politične stranke predčasno prekinile volilno kampanjo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Foto in video: Vlak s 1.200 begunci v Središču ob Dravi