Škandal je močno načel ugled davčne uprave. Foto: Reuters
Škandal je močno načel ugled davčne uprave. Foto: Reuters
Obama je dejanja agencije ostro obsodil. Foto: EPA

Gre za Obamov prvi večji korak pri naslavljanju škandala. Ameriški predsednik je dejanja IRS-a označil za "neopravičljiva": "Američani so upravičeni jezni in jaz sem jezen. Ne mislim dopuščati takega obnašanja v nobeni agenciji, še posebej pa ne v IRS-u, glede na moč in obseg, ki ju ima."
Obamo so kritiki v zadnjem času sicer kritizirali, da ne zavzame ostrejših ukrepov v vseh spornih razmerah, v katerih se je znašla njegova administracija v drugem mandatu.

Zadnji škandal z davčno upravo, ki ji očitajo politično motiviranost, zdaj ameriško pravosodno ministrstvo tudi kriminalistično preiskuje. IRS je prejšnji teden priznal, da so podrobno preiskovali nekatere neprofitne skupine, ki so sodelovale s konservativnim gibanjem čajankarjev. Pravosodni minister Eric Holder je dejal, da je davčna agencija gotovo delovala neprimerno, s kriminalistično preiskavo pa želijo ugotoviti, ali je delovala tudi v nasprotju z zakonom.

"Davčna agencija IRS mora zakon izvajati na pošten in nepristranski način, njeni zaposleni pa spoštovati načela integritete. Očitno nekateri zaposleni tega preizkusa niso opravili," je v izjavi zapisal Obama. V Beli hiši zatrjujejo, da nobeden od predsednikovih sodelavcev ni povezan z zadevo, predsednik pa je zanjo izvedel šele prejšnji teden, ko so o njej začeli poročati mediji.

Seznam donatorjev
Inšpekcija finančnega ministrstva je namreč prejšnji teden objavila poročilo, v katerem ugotavljajo, da je davčna služba uporabljala "neprimerna" politična merila, ko je pregledovala delovanje konservativnih skupin. Med drugim so od njih zahtevali, naj jim posredujejo sezname preteklih in prihodnjih donatorjev.

IRS je sicer neodvisna agencija, ki deluje v okviru finančnega ministrstva. Agencija naj bi podrobno preiskovala skupine, katerih imena so vključevala besedi čajanka ali domoljuben, ki so vložile zahtevo za oprostitev plačevanja davkov.

Leta 2009 nastalo gibanje čajankarjev deluje preko različnih skupin na nacionalni in lokalnih ravneh in nima osrednjega organa. Večina Američanov sicer gibanje povezuje s konservativnimi republikanci, ki odločno nasprotujejo politiki predsednika Obame na področju davkov in zdravstva.

Skupine so se lani pritoževale, da so morale ob vložitvi zahteve za oprostitev plačila davka pristojnim organom posredovati številne informacije, davčna služba pa je sprejetje odločitve dolgo časa prelagala.