Obisk Huja pri Obami potrjuje odlične gospodarske odnose med Kitajsko in ZDA, ki pa želijo to razširiti še na druga področja. Foto: Reuters
Obisk Huja pri Obami potrjuje odlične gospodarske odnose med Kitajsko in ZDA, ki pa želijo to razširiti še na druga področja. Foto: Reuters
Hu Džintao in Barack Obama
Bela hiša ni ponovila polomije iz leta 2006, ko je Hu obiskal Georgea Busha in so kitajsko himno predstavili kot himno Republike Kitajske, kar je uradno ime za Tajvan, ampak so rekli, da gre za himno Ljudske republike Kitajske. Foto: Reuters
Hu Džintao
Hu Džintao se ob omembi človekovih pravic ni pretirano vznemirjal in je odgovoril z znanim kitajskim stališčem do medsebojnega razumevanja obojestranskih izbir ter odločitev. Foto: Reuters
Džintao na obisku pri Obami

Po pregledu častne straže in topovski salvi je Obama v krajšem nagovoru dejal, da je bilo 30 let pred normalizacijo odnosov leta 1979 obdobje oddaljevanja dveh držav, zadnjih 30 let pa vse bolj obdobje sodelovanja. Po sprejemu na južni trati Bele hiše sta se predsednika umaknila na pogovore v Ovalno pisarno.

"Iskati moramo skupne cilje," je Hu Džintao pozval partnerje na ameriški strani. "Vsi skupaj imamo velik delež zaslug za obojestranski uspeh. Še uspešnejši in varnejši bomo, če bomo še naprej delali skupaj," mu je odgovoril Obama, ki je poudaril, da s tem državniškim obiskom polagajo temelj za novih 30 let.

Obama izpostavil spoštovanje človekovih pravic
Vseeno je Barack Obama v govoru pred Hujem izpostavil tudi vprašanje človekovih pravic, pri čemer je meril na razmere na Kitajskem, kjer komunistična partija ni pripravljena na delitev oblasti in demokratizacijo družbe. "Zgodovina razkriva, da so države in narodi bolj ubrani in uspešnejši, svet pa je pravičnejši, ko se spoštujejo pravice in odgovornost vseh narodov in ljudi, kar vključuje tudi splošne človekove pravice," je bil jasen Obama.

Hu za medsebojno spoštovanje in razumevanje
Hu je spoštljivo odvrnil: "Naše partnersko sodelovanje mora temeljiti na medsebojnem spoštovanju. Živimo v vse bolj raznolikem in pisanem svetu. Kitajska in ZDA morajo spoštovati izbiro pri razvojni poti in osnovne interese drug drugega. Medsebojno zaupanje moramo krepiti s poglobljeno komunikacijo in dialogom, ki je širše od običajne trgovinske izmenjave."

Protesti ne kvarijo srečnega obiska
Predsednik Hu Džintao je prispel v Washington že v torek zvečer, ko ga je Obama pogostil z zasebno večerjo v stari družinski sobi v rezidenčnem delu Bele hiše, skupaj z državno sekretarko Hillary Clinton in svetovalcem za nacionalno varnost Tomom Dolinonom.

Kitajski predsednik je prespal čez cesto v Blairovi hiši, kjer ameriški predsedniki gostijo pomembne tuje državnike, zjutraj pa se je odpeljal nekaj metrov do Bele hiše, pred katero je stal Obama s prvo damo Michelle, pa tudi člani kabineta Bele hiše, domači in tuji diplomati ter nekateri kongresniki. Pred Belo hišo pa so potekale strogo nadzorovane demonstracije proti politiki kitajske vlade.

V ospredju ostaja medsebojna trgovina
Na gospodarskem vrhu največjih in najmočnejših podjetij v ZDA in na Kitajskem so sklenili za 45 miijard dolarjev poslov, med njimi izstopa nakup 200 letal družbe Boeing, za kar bo nacionalni kitajski prevoznik Air China odštel 19 milijard dolarjev. Med drugimi dobitniki velikih poslov so tehnološki gigant Honeywell, proizvajalec gradbene mehanizacije Caterpiller in Westinghouse Electric, ki bo opremljal nekatere nove kitajske jedrske elektrarne.

Konec obiska v Chicagu
Po srečanju poslovnih voditeljev v Beli hiši sta svetovna voditelja na kratko stopila pred novinarje, Hu pa bo imel kosilo v State Departmentu. Zvečer ga v Beli hiši čaka uradna državniška večerja, obisk pa bo v četrtek in petek nadaljeval v Chicagu.

Džintao na obisku pri Obami