Hillary Clinton in Samuel Žbogar sta se o vprašanjih v regiji pogovarjala že med lanskim srečanjem Foto: MMC RTV SLO
Hillary Clinton in Samuel Žbogar sta se o vprašanjih v regiji pogovarjala že med lanskim srečanjem Foto: MMC RTV SLO
Guantanamo
Pravni položaj v Sloveniji ne dopušča, da bi naša država sprejela katerega izmed osumljencev iz Guantanama. Foto: EPA

Govorila sva o novem veleposlaniku. Jaz sem dal agrema kandidatu, ampak dokler ne bo zaslišan v kongresu, mislim, da je na ameriški strani embargo.

Samuel Žbogar
Žbogar pri Clintonovi

Zunanji minister Samuel Žbogar je med obiskom v Washingtonu in srečanjem z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton tako nadaljeval serijo pogovorov o Zahodnem Balkanu.

Makedonija: novembra Nato, nato EU?
Žbogar in Clintonova sta govorila o Makedoniji, Bosni in Hercegovini ter Srbiji in Črni gori. O Makedoniji je Žbogar tako dejal, da "oboji mislimo, da je čas, da pride do dogovora, da Makedonija novembra dobi povabili za vstop v zvezo Nato in decembra za pogajanja z EU-jem".

Žbogar in Clintonova sta se med pogovorom o Srbiji (v kratkem se pričakuje odločitev Meddržavnega sodišča v Haagu glede kosovske neodvisnosti) strinjala, da morajo EU in ZDA glede tega pokazati pot naprej in se ne le odzivati na ukrepe ene ali druge strani. Zavzela sta se tudi za skupno angažiranje v BiH-u, saj je Žbogar pobudnik ideje, da bi se skupaj lotili priprave osnovne ustavne spremembe po volitvah.

ZDA si še želijo sodelovanja pri ujetnikih iz Guantanama
Clintonova je znova izrazila željo ZDA, da Slovenija sprejme katerega izmed terorističnih osumljencev iz Guantanama, o čemer sta se državi podrobneje pogovarjali pred letom dni. Žbogar je dejal, da s Clintonovo tokrat o podrobnostih nista govorila, da pa je bil pred kratkim na obisku pravosodni minister, ki je "stvari bolj podrobno razložil". Dejal je, da je Slovenija že v preteklosti pojasnila, kakšen je pravni položaj v Sloveniji, kar kaže, da Slovenija Ujetnikov iz Guantanama ne bo sprejela.

Clintonova in Žbogar sta govorila tudi o Gazi, Clintonova pa je izrazila tudi željo za več skupnih humanitarnih akcij. Znano je, da Slovenija sodeluje v akciji cepljenja živine v Heratu v Afganistanu, Žbogar pa je dodal, da obstaja tudi veliko zanimanje za sodelovanje na področju dostopa do pitne vode, o čemer bo govora na letošnjem Blejskem forumu, kamor bodo delegacijo poslale tudi ZDA.

Pred srečanjem sta oba zunanja ministra v kratki izjavi izrazila zadovoljstvo nad novo priložnostjo za pogovore. Žbogar je dejal, da so po zadnjem srečanju pred letom dni nekatere teme nove, nekatere pa enake.

Kmalu bo znano tudi ime novega veleposlanika ZDA v Sloveniji, je napovedal minister za zunanje zadeve Slovenije Samuel Žbogar. Žbogar je Hillary Clinton, ameriški državni sekretarki, že izročil soglasje k imenovanju.

Obisk slovenskega zunanjega ministra v ZDA je tudi sicer namenjen predvsem pogovorom o Zahodnem Balkanu. O tem je govoril v State Departmentu, Pentagonu in svetu za nacionalno varnost. Na temo Balkana je imel danes tudi predavanje na univerzi Johns Hopkins.

Trije dogodki, štiri države
Gre predvsem za pomembne premike v drugi polovici letošnjega leta, ki zadevajo štiri države. To so pričakovana odločitev Meddržavnega sodišča glede zakonitosti razglasitve neodvisnosti Kosova od Srbije, v BiH-u bodo oktobra volitve, Makedonija pa lahko ob morebitni rešitvi vprašanja imena z Grčijo proti koncu leta naredi pomemben korak proti članstvu v Natu in EU-ju.

Govorila sva o novem veleposlaniku. Jaz sem dal agrema kandidatu, ampak dokler ne bo zaslišan v kongresu, mislim, da je na ameriški strani embargo.

Samuel Žbogar
Žbogar pri Clintonovi