V bitki med Sandersom in Trumpom bi z lahkoto zmagal Sanders, kažejo vse javnomnenjske raziskave. Foto: Reuters
V bitki med Sandersom in Trumpom bi z lahkoto zmagal Sanders, kažejo vse javnomnenjske raziskave. Foto: Reuters
false
Hillary Clinton bi imela z Donaldom Trumpom na predsedniških volitvah precej večje težave kot Bernie Sanders, ugotavlja vrsta anket. Foto: Reuters
false
Ameriški volivci in volivke bodo novembra izbirali novega predsednika oziroma predsednico ZDA. Foto: Reuters

Medtem ko ima Republikanska stranka le še enega kandidata za predsednika ZDA, milijarderja Donalda Trumpa, se za predsedniško nominacijo Demokratske stranke potegujeta neodvisni senator iz Vermonta Bernie Sanders in nekdanja senatorka iz New Yorka in zunanja ministrica Hillary Clinton, ki ima sicer precejšnjo prednost.

Sanders ima skupaj z glasovi superdelegatov 1.473, Clitonova pa pa 2.240 - za osvojitev nominacije jih je treba zbrati 2.383. Superdelegati sicer lahko svojo odločitev še spremenijo do konvencije Demokratske stranke, ki bo 25. julija v Filadelfiji. Sanders zato upa, da mu bo pred konvencijo stranke uspelo prepričati dovolj drugih superdelegatov, ki so podprli njegovo tekmico, da prestopijo k njemu.

Sanders s Trumpom lažje
Nestrankarska agencija za raziskave javnega mnenja RealClearPolitics ugotavlja, da bi imel v boju z Donaldom Trumpom za Belo hišo prednost pred Hillary Clinton. Sanders bi Trumpa premagal s 13-odstotno razliko, Hillary Clinton pa bi zmagala s petodstotno, poroča Al Džazira.

Da ima Sanders proti Trumpu več možnosti kot Hillary Clinton, se ugotavlja že dlje časa. Marca je tako Reuters objavil izide ankete, ki kažejo, da bi Sandersa Trumpa premagal z najmanj 14 odstotki razlike, izid bitke med Trumpom in najverjetnejšo kandidatko Demokratske stranke pa bi bil tesen.

Trump bi lahko premagal Clintonovo
Kot je dejal analitik Dustin Woodward, imajo pri Sandersu veliko vlogo neodvisni volivci, ki v ZDA predstavljajo 42 odstotkov vseh volivcev, demokratskih volivcev je 29, republikanskih pa 26 odstotkov. Kot je še dodal Woodward, zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bi bila bitka med Hillary Clinton in Trumpom zelo tesna, morebiti celo v Trumpovo korist. Na drugi strani pa bi Sanders gotovo zmagal, in to s kar 14-odstotno prednostjo, morda pa tudi z večjo.

Medtem je Gary Nordlinger, politični raziskovalec z univerze George Washington, dejal, da raziskava njegove univerze kaže, da bi med neodvisnimi volivci Trump celo premagal Hillary Clinton, in to s petimi odstotki prednosti. Hillary Clinton je tudi precej nepriljubljena med kar 46 odstotki vprašanih. Po Nordlingerjevem mnenju je to predvsem zaradi tega, ker jo številni dojemajo kot del politične elite. Sanders ima manj težav z nepriljubljenostjo tudi zato, ker je v tekmo za predsedniško nominacijo vstopil brez širše prepoznavnosti, opozarja Nordlinger, poleg tega pa zoper njega še ni bilo toliko negativnih TV-oglasov, še poroča Al Džazira.

Trump: Nisem ideolog
Medtem ko velja Hillary Clinton za jastreba Demokratske stranke, pa ima Trump na določenih področjih v primerjavi z njo bolj leva stališča. Tako je na področju zunanje trgovine in obrambe oziroma vojaškega delovanja, republikancem pa je bližje glede onesnaževanja okolja, nasprotovanja splavu in znižanju davkov za bogate. Trump sicer pravi, da ni ideolog, ampak kandidira s pomočjo zdrave pameti.

Trump se sicer sooča z neenotno stranko, katere velik del se mu je odrekel. V nedeljo ga je kritiziral tudi nekdanji obrambni minister pri Georgeu Bushu mlajšemu in Obami Robert Gates, ki je za televizijo CBS menil, da je Trump pri zunanji politiki preveč poln samega sebe in se vede, kot da ima odgovor na vse in ne potrebuje nobenega nasveta.

Hillary: Billu bi dala nalogo ponovne oživitve gospodarstva
Če bo Hillary Clinton novembra izvoljena za predsednico ZDA, bo svojemu možu in nekdanjemu predsedniku Billu Clintonu zaupala pomembno nalogo. Nekdanja ameriška prva dama je v nedeljo na predvolilnem shodu v zvezni državi Kentucky dejala, da bi po njeni morebitni izvolitvi Bill poskrbel za ameriško gospodarstvo. "Svojemu možu bom dala nalogo, da ponovno oživi gospodarstvo. Ker, kot veste, ve, kako to gre."

Clintonova čas predsedovanja svojega moža ZDA dojema kot zgled za gospodarsko politiko. "Ko je bil moj mož predsednik, so rasli prihodki vseh," je dejala. Ameriški mediji tako ugibajo, da bi lahko Bill po morebitni izvolitvi Clintonove postal nekakšen gospodarski veleposlanik. Ob tem bi lahko za ženo, kot tudi že med kampanjo, prevzel marsikateri težaven nastop.

Medtem je Trump opozoril, da ne bi imel "zelo dobrega odnosa" z britanskim premierjem Davidom Cameronom, če bo izvoljen za predsednika, poroča BBC. Cameron je Trumpovo izjavo, da bi muslimanom začasno prepovedal vstop v ZDA, že označil za "neumno, napačno" in da "deli". Trump pa je dejal tudi, da novemu londonskemu županu Sadiqu Khanu, sicer muslimanu, ne bo oprostil, da je zanj rekel, da je "neveden".