Trump je zase nekoč dejal, da je
Trump je zase nekoč dejal, da je "kralj dolgov". Foto: Reuters
Trump International Hotel
Letos naj bi Trump odprl hotel v Washingtonu. Foto: Reuters

"Zelo bogat sem," je Trump večkrat dejal, da bi pridobil naklonjenost množic. A njegova podjetja so dolžna najmanj 650 milijonov dolarjev, kar je več kot dvakrat toliko, kot je razkril javnosti, poročanje New York Timesa (NYT) navaja britanski Independent.

Allen Weisselberg, član uprave Organizacije Trump, zadolžen za finance, je za NYT vztrajal, da je Trumpovo podjetje družinsko, njegovi kritiki pa trdijo, da je republikanski kandidat le manjšinski lastnik v nejasni mreži partnerstev in družb z omejeno odgovornostjo, pri čemer se za njihovo vzdrževanje zanaša na posojila.

En tak primer je poslovna stavba na Šesti aveniji na Manhattnu, za katero se je bilo treba zadolžiti 950 milijonov dolarjev, pri čemer sta večino sredstev posodila Goldman Sachs in Bank of China. Trump je sicer ostro napadel tekmico, demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton, ker je od Goldman Sachsa sprejela 675.000 dolarjev za nekaj govorov.

"Kralj dolgov"
Velik del Trumpovega premoženja je vezan na tri pasivna partnerstva, ki so dolžna dve milijardi dolarjev. Če partnerstva posojil ne bi mogla več odplačevati, bi vrednost Trumpovih vlaganj močno padla, četudi sam ne bi bil zakonsko odgovoren. "Jaz sem kralj dolgov," je nekoč dejal za CNN.

Do objave preiskave NYT-ja je prišlo v času, ko Trump zavrača objavo svojih davčnih napovedi, češ da tega ne more storiti, dokler traja njihov pregled. Milijarder in podpornik Hillary Clinton Warren Buffet sicer trdi, da to ne more biti prepreka za objavo. Hillary Clinton je sicer dejala, da je Trumpova poslovna taktika zadolževanje podjetij brez prevzemanja osebne odgovornosti za odplačevanje in z odrekanjem lastništva, preden podjetja bankrotirajo.

Obrazec za prijavo premoženja, ki ga predsedniškim kandidatom in kandidatkam izdaja Zvezna volilna komisija, zahteva, da kandidati označijo, koliko premoženja imajo, pri čemer jim zadnja možnost omogoča, da označijo, da imajo za več kot 50 milijonov dolarjev premoženja. To pa omogoča, da pri prijavljanju premoženja, ki presega ta znesek, niso konkretni. Če kandidat oziroma kandidatka ni 100-odstotni lastnik podjetja, mu oziroma ji ni treba razkriti dolgov podjetja.