Hillary Clinton je polovico Trumpovih podpornikov označila za obžalovanja vredne, zdaj pa to
Hillary Clinton je polovico Trumpovih podpornikov označila za obžalovanja vredne, zdaj pa to "grobo posploševanje" obžaluje. Foto: EPA
Podporniki Donalda Trumpa
Polovica podpornikov Donalda Trumpa so za Hillary Clinton "rasisti, seksisti, ksenofobi, islamofobi". Foto: EPA
Donald Trump
Trump je izjavo demokratske predsedniške kandidatke označil za žalitev svojih podpornikov. Foto: EPA

Demokratska predsedniška kandidatka je na LGBT-dogodku za zbiranje sredstev za svojo kampanjo dejala: "Če grobo posplošimo, lahko damo polovico Trumpovih podpornikov v, kot jaz temu rečem, košaro obžalovanja vrednih." Ti ljudje so, kot je dejala, "rasisti, seksisti, ksenofobi, islamofobi," in Trump jih je "povzdignil". Ostali podporniki njenega republikanskega tekmeca pa "zgolj obupano želijo spremembo".

Trump se je na izjavo Hillary Clinton odzval in dejal, da je užalila "več milijonov izjemnih ljudi, ki trgo garajo". Kot poroča BBC, je njegov podpredsedniški sokandidat Mike Pence dejal, da ti ljudje "niso košara ničesar. So Američani in zaslužijo si vaše spoštovanje". V Republikanski stranki so še mnenja, da je Hillary Clinton pokazala "svoj prezir do običajnih ljudi".

Najprej ostro, nato obžalovanje
Hillary Clinton je že dejala, da obžaluje, da je za obžalovanja vredne ljudi označila pol podpornikov Trumpa. "Sinoči sem 'grobo posploševala' in to ni nikoli dobra ideja. Obžalujem, da sem dejala 'pol'. To je bilo narobe." Dodala je, da so številni Trumpovi podporniki Američani, ki trdo delajo, a menijo, da gospodarstvo in ameriški politični sistem ne delujejo v njihov prid.

Kljub temu pa je ponovila svoje kritike na račun svojega tekmeca in obljubila, da se bo še naprej borila proti "predsodkom in rasistični retoriki". Trump po njenih besedah svojo kampanjo gradi "v veliki meri na predsodkih in paranoji", pri čemer naj bi na nacionalno raven povzdignil "sovražna stališča in glasove".

Koliko lahko to škodi Hillary Clinton
V anketah se Trump približuje svoji tekmici. Kandidat in kandidatka sta si zelo blizu v pomembnih državah Ohio in Florida. Predsedniške volitve bodo 8. novembra. Ni povsem jasno, koliko bo ta izjava škodila Hillary Clinton. Zelo malo verjetno je, da ji bo s tem uspelo zmanjšati podporo Trumpu. Ob tem se podporniki Hillary Clinton z njeno izjavo verjetno strinjajo.

Vprašanje je torej, kako na to gledajo neopredeljeni volivci in volivke. Po julijski konvenciji Demokratske stranke so se nagnili k Hillary Clinton, zadnje čase pa so spet neopredeljeni ali pa se nagibajo k tretji stranki, kot sta Zelena stranka ali Libertarna stranka.