Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v petek v Iowi od FBI-ja zahtevala, naj objavi vsa dejstva okrog preiskave njene elektronske pošte. Foto: Reuters
Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v petek v Iowi od FBI-ja zahtevala, naj objavi vsa dejstva okrog preiskave njene elektronske pošte. Foto: Reuters
Glede na poročanje ameriških medijev gre za elektronsko pošto z računalnika, ki sta si ga delila nekdanji kongresnik iz New Yorka Anthony Weiner in njegova žena, tesna sodelavka Clintonove, Huma Abedin (na fotografiji levo). Foto: Reuters
false
Donald Trump je dejal, da upa, da bo tokrat "pravici zadoščeno". Foto: Reuters
Nova preiskava FBI e-pošte Hillary Clinton
Bi preiskava FBI-ja lahko omajala izid volitev?
FBI spet preiskuje Hillary Clinton

Novica je bliskovito odjeknila v petek, le 11 dni pred predsedniškimi volitvami. Vodja ameriškega Zveznega preiskovalnega urada FBI James Comey je sporočil le to, da urad preiskujejo novo gradivo, ki bi bilo lahko povezano s primerom, ko je Hillary Clinton še kot državna sekretarka za pošiljanje strogo zaupne službene pošte uporabljala domač, torej zasebni strežnik. Gradivo so dobili v nepovezanem primeru.

WikiLeaks objavil nove dokumente
Spletna stran WikiLeaks je v petek objavila 22 paket spletnih pošt, ki so bili poslani z naslova šefa volilnega štaba HIllary Clinton Johna Podeste, ko je bila še državna sekretarka #PodestaEmails22

Časopis New York Times se je razpisal o tem, da naj bi kriminalisti zasegli elektronske naprave pomočnice Hillary Clinton Hume Abedin in njenega moža, nekdanjega kongresnika iz New Yorka, Anthonyja Weinerja, saj preverjajo, ali je poslal spletno pošto 15 let staremu dekletu v Severni Karolini, v katerem naj bi bila eksplicitna spolna vsebina.

Clintonova zahteva dodatna pojasnila
Hillary Clinton, ki je za zadevo izvedela prek medijev, zahteva od FBI-ja, da "nemudoma pojasni zadevo". Ob tem je izpostavila besede Jamesa Comeyja, ki je dejal, da FBI še ne ve, kako pomembna bi lahko bila vsebina nove spletne pošte: "Prepričana sem, da nič, kar bodo odkrili, ne bo spremenilo julijske odločitve urada." Comey je dejal, da FBI preučuje, ali novo odkrita spletna pošta vsebuje strogo zaupne državne informacije.

FBI je julija letos, ko so preučili okoli 30.000 elektronskih sporočil Hillary Clinton, ko je bila še državna sekretarka (prav toliko jih je izbrisala), in demokratsko predsedniško kandidatko tudi zaslišali, sporočil, da niso odkrili sledi kaznivega dejanja. Obtožnica proti njej ni bila nikoli vložena.

Priložnost hitro pograbili republikanci
Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je preiskavo FBI-ja opisal kot "največji politični škandal po Watergatu", zaradi katerega je v 70 letih prejšnjega stoletja odstopil republikanski ameriški predsednik Richard Nixon. "Vsi upamo, da bo pravici zadoščeno," je dejal Trump.

Predvolilna mrzlica v ZDA tako dobiva nove dimenzije. Čeprav je glede na javnomnenjske ankete Hillary Clinton v prednosti pred Donaldom Trumpom, zdaj mnogi ugibajo, ali nemara milijarder vendarle ima priložnost na zmago 8. novembra.

Napovedana zmaga Trumpu
Indijski tehnološki strokovnjak Sanjiv Rai in ameriški profesor Allan Lichtman sta recimo napovedala zmago ravno Trumpu. Rai na podlagi lastnega sistema umetne inteligence, Lichtman pa na podlagi lastnega sistema 13 ključev. Raijeva umetna inteligenca je pravilno napovedovala predsedniške zmagovalce od leta 2004, ko je začela delovati, Lichtmanov model pa od leta 1984, ko ga je začel uporabljati. Izjema je bilo leto 2000, ko je napovedal zmago demokrata Ala Gora, ki je sicer dobil več glasov volivcev, vendar izgubil zaradi elektorskega volilnega sistema. Raijeva umetna inteligenca analizira podatke z družbenih medijev in napove zmagovalca glede na število omemb ali odzivov uporabnikov na enega ali drugega kandidata.

Lichtman sam priznava, da tudi njegov model ne upošteva "najbolj nenavadnega, nepredvidljivega in nevarnega" predsedniškega kandidata v zgodovini ZDA. Njegov model trenutno kaže na zmago Trumpa oziroma poraz demokratske kandidatke, vendar Lichtman priznava, da se to lahko še spremeni, če kandidat svobodnjakov Gary Johnson na koncu osvoji manj kot pet odstotkov glasov.

Nova preiskava FBI e-pošte Hillary Clinton
Bi preiskava FBI-ja lahko omajala izid volitev?
FBI spet preiskuje Hillary Clinton