Kandidata, ki jima ameriški mediji posvečajo daleč največ pozornosti, sta Hillary Clinton in Donald Trump. Medtem ko Trump tako rekoč nima več nasprotnika, ki ga lahko ogrozi, pa bo morala demokratska kandidatka premagati Bernieja Sandersa, ki uživa množično podporo posebej med mladimi. Foto: Reuters
Kandidata, ki jima ameriški mediji posvečajo daleč največ pozornosti, sta Hillary Clinton in Donald Trump. Medtem ko Trump tako rekoč nima več nasprotnika, ki ga lahko ogrozi, pa bo morala demokratska kandidatka premagati Bernieja Sandersa, ki uživa množično podporo posebej med mladimi. Foto: Reuters
false
Trump svojo kampanjo temelji na populizmu, rasizmu in osebnih žalitvah protikandidatov. Na sliki protestnica na enem njegovih predvolilnih shodov s transparentom, na katerem piše "Tvoje sovraštvo ubija ljudi". Foto: Reuters
false
Ben Carson končuje svoje potegovanje za republikansko predsedniško nominacijo, svoj politični angažma pa bo nadaljeval v obliki molitev. Foto: Reuters

Nekdanja zunanja ministrica je namreč za uradno komunikacijo v času vodenja ministrstva uporabljala svoj zasebni strežnik namesto strežnika ministrstva oziroma uradnih elektronskih naslovov ministrstva na strežnikih zvezne vlade. Zgodba se vleče že leto dni, začela pa jo je konservativna organizacija Judicial Watch s tožbo. Zunanje ministrstvo in obveščevalne agencije se prebijajo skozi goro dokumentov, ki jih morajo po nalogu sodišča objaviti, razen če gre za zaupne zadeve.

Do zdaj so nekaj sto dokumentov označili kot zaupne za nazaj, v času pošiljanja in sprejemanja pa te oznake ni bilo in s tega vidika ni nobenega kaznivega dejanja. Dokumente in celotno zgodbo okrog zasebnega strežnika pa preverjata tudi pravosodno ministrstvo ZDA oziroma zvezni preiskovalni urad FBI.

Sprva je bila to le "desničarska zarota"
Hillary Clinton je sprva trdila, da gre za desničarsko zaroto, in se izogibala odgovorom na vprašanja, kar je le sprožalo še več vprašanj. Razložila je, da si je zasebni strežnik na svojem domu v Chappaqui v državi New York omislila zato, da ne bi nosila naokrog hkrati dveh telefonov, njeni kritiki pa jo obtožujejo, da je s tem ogrozila nacionalno varnost.

Nasprotniki enega od dveh predsedniških kandidatov Demokratske stranke - poleg Bernieja Sandersa, ki ima tudi možnosti za nominacijo - upajo, da je v elektronski pošti kar koli nerodnega ali še bolje kaznivega - do zdaj objavljena vsebina pošte nima nobene tako imenovane kadeče se pištole.

Pred kratkim je prišlo na dan, da je tehnik, ki je vzpostavil strežnik, Bryan Pagliano sprejel imuniteto in da bo povedal vse, kar ve, vendar pa Hillary Clinton in njen volilni štab že mesece govorita, da to v celoti podpirata in so Pagliana prepričevali, naj vse pove že kongresu.

Trump z univerzo prepričeval lahkomiselne
Trump pa je v "težavah" zaradi njegove nekdanje univerze, ki je tik pred propadom nepremičninskega trga nadobudne ameriške bogataše prepričevala o zanesljivem zaslužku z nepremičninami. Ljudje so plačevali v upanju, da bodo dobili napotke, kako veliko zaslužiti, vendar je trg vmes propadel.

5.000 študentov tako toži Trumpa, da so drago plačali za informacije, ki so na voljo zastonj. Trump se sicer tožari vso kariero in zaradi te tožbe verjetno ne bo izgubil verjetne predsedniške nominacije.

Trump zdaj ne bi več pobijal družin
Je pa Trump spremenil svojo retoriko glede mučenja terorističnih osumljencev in pobijanja njihovih družin, kar je še v četrtek popolnoma odkrito zagovarjal. V petek je tako dejal, da ameriškim vojakom ne bo izdajal nezakonitih ukazov o mučenju osumljencev in pobijanju njihovih družin.

"Močno čutim, da je treba te teroriste, ki napadajo in pobijajo naše ljudi, napasti in pobiti. Poznal sem ljudi, ki so umrli 11. septembra 2001, in uporabil bom vso zakonito moč, da zaustavim teroristične sovražnike. Obenem pa razumem, da ZDA zavezujejo zakoni in mednarodne pogodbe, in vojski ali drugim uradnikom ne bom izdal ukazov, naj kršijo te zakone, ter jih bom vprašal za nasvete. Jasno je, da bom kot predsednik zavezan istim zakonom kot vsi Američani," je dejal Trump.

Trumpa protikandidati obtožujejo pogostega spreminjanja stališč, kar sam predstavlja kot vrlino. Trump tako po novem več ne nasprotuje povečanju števila vizumov za nadarjene tujce, z izgonom milijonov nezakonitih priseljencev pa morda nikoli ni resno mislil, kar naj bi neuradno povedal uredniškemu odboru New York Timesa, vendar za zdaj še zavrača objavo posnetka pogovora.

Stranka ne želi svojega najpriljubljenejšega kandidata
Poslovnež Trump je na dobri poti, da osvoji nominacijo Republikanske stranke, pri čemer ga želi stranka ustaviti. Republikanci so sicer spremenili taktiko. Do zdaj si je elita želela, da v tekmi ostane le še en protikandidat, v katerega bodo vložili ves denar, vendar pa v tekmi vztraja poleg senatorjev iz Teksasa in Floride, Teda Cruza in Marca Rubia, še guverner iz Ohia John Kasich. Nova taktika veleva, da v tekmi ostanejo vsi trije in do konca volitev odžirajo delegate za konvencijo v Clevelandu. Potem bi vse te delegate združili in jih dali enemu od treh. Taktika ima sicer eno veliko pomanjkljivost, in sicer da bodo ob takšnem izigravanju s Trumpom vred odšli tudi njegovi volivci in demokratom bo odprta pot do novih štirih let v Beli hiši.

V tekmi za republikansko predsedniško nominacijo ostajajo še štirje kandidati. Ben Carson je namreč po namigih, da je boj sklenil, tudi dokončno potrdil svoje slovo od kampanje. 64-letni upokojeni kirurg ne bo opustil političnega delovanja. Vodil bo namreč organizacijo "Moja vera voli", ki bo mobilizirala kristjane, da volijo republikance.