Donald Trump je presenetil vse in je zdaj na poti na konvencijo, od tam pa na novembrske volitve. Foto: Reuters
Donald Trump je presenetil vse in je zdaj na poti na konvencijo, od tam pa na novembrske volitve. Foto: Reuters
Donalda Trumpa na poti do volitev ne more več ustaviti nihče. Foto: Reuters
Trumpu kritiki očitajo nesprejemljiv rasizem, seksizem, ksenofobijo in islamofobijo. Foto: Reuters
Jagodni izbor majic Trumpovih podpornikov. Konvencija bo nedvomno slikovita. Foto: Reuters

Odbor je potrdil pravilo, ki delegate posameznih zveznih držav zavezuje, da na konvenciji glasujejo za kandidata, ki je zmagal na strankarskih volitvah v njihovi državi. Trumpovi nasprotniki znotraj stranke so hoteli na konvenciji glasovati "po svoji vesti", s tem pa izsiliti drugega kandidata na glasovnici, kar jim bo zdaj onemogočeno.

Trumpovi podporniki pravijo, da je s tem de facto konec gibanja, ki si je prizadevalo ustaviti kandidaturo ne najbolj priljubljenega newyorškega nepremičninskega magnata, ki nima nobenih političnih izkušenj.

Republikanska konvencija bo potekala med 18. in 21. julijem v Clevelandu v Ohiu, prav zaradi Trumpa pa imajo organizatorji kar nekaj finančnih težav, saj se je umaknilo šest uglednih sponzorjev, ki bi morali za dogodek primakniti zajeten kupček denarja. Med tistimi, ki so odpovedali donacije, so David Koch (1 milijon), FedEx (500.000), Visa (100.000), Pepsi (500.000) in Coca-Cola (1 milijon), zato so organizatorji konvencije zdaj zaprosili lasvegaški milijarderski par Sheldona in Miriam Anderson za šest milijonov.

Nepričakovana zmaga
Da bi Trump lahko osvojil republikansko nominacijo, ni pričakoval nihče - niti po tem, ko je zmagal na začetnih strankarskih volitvah. Vsi so čakali, da "milni mehurček poči". A ni in Trump bo prihodnji teden tudi uradno postal predsedniški kandidat, ki mu ankete sploh ne kažejo tako slabo - ker volivci na Hillary Clinton zaradi afere z elektronsko pošto gledajo skrajno nezaupljivo, sta kandidata po zadnji anketi izenačena.

Kljub temu pa ga številni v lastni stranki kritizirajo zaradi njegove ostre in nepremišljene retorike ter skrajnega stališča do priseljevanja in nacionalne varnosti. A na koncu peščica jeznih delegatov na srečanju republikanskega odbora ni mogla izničiti volje več kot 14 milijonov republikanskih volivcev, ki so za svojega kandidata izbrali Trumpa. Popolnoma enoglasno sicer odločitve odbor ni sprejel, bili so ugovori, a jih je na koncu zmanjkalo.

Konvencija brez Bushev in Romneyja
Kot poroča BBC, je Donald Trump v zadnjem mesecu sicer resda vodil kaotično kampanjo, za katero se je občasno zdelo, da jo vodi popolnoma na slepo, a njegova ekipa za konvencijo pod vodstvom glavnega stratega Paula Manaforta je bila na srečanju odbora v četrtek zvečer neusmiljeno učinkovita.

Je pa pomagalo, da so imeli na svoji strani republikansko vodstvo, vključno s predsednikom republikanskega odbora Reinceom Priebusom. "Protitrumpovci na glasovanju povsem zmleti. Nikdar ni bilo dvoma: Konvencija bo spoštovala voljo ljudstva in nominirala @DonaldaTrumpa," je po glasovanju tvitnil Manafort.

Čeprav številni na višjih položajih stranke niso navdušeni, da jih bo novembra zastopal vihrav Newyorčan, so očitno naredili računico, da bi imeli večjo škodo z neenotno in razdrobljeno konvencijo kot pa s Trumpom na čelu.

A številni republikanski veljaki svojih nesimpatij do Trumpa kljub vsemu ne morejo požreti - med njimi oba nekdanja predsednika Bush ter nekdanja predsedniška kandidata Mitt Romney in John McCain, ki jih na konvencijo ne bo. Namesto njih med napovedanimi govorci najdemo vse Trumpove otroke, ženo Melanio Trump, milijarderja iz Silicijeve doline Petra Thiela, nekdanjega newyorškega župana Rudyja Giulianija, vodjo republikanske večine v senatu Mitcha McConnella in nekaj obskurnih B-zvezdnikov (Antonio Sabato jr.).