FBI je odločil, da ne bo priporočil kazenske ovadbe proti demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton, republikanci pa so zahtevali novo preiskavo. Foto: Reuters
FBI je odločil, da ne bo priporočil kazenske ovadbe proti demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton, republikanci pa so zahtevali novo preiskavo. Foto: Reuters

Clintonova je na kongresnem zaslišanju, kjer je prisegla, da bo govorila resnico, zatrdila, da po zasebnem strežniku elektronske pošte, ki si ga je omislila med vodenjem State Departmenta od leta 2009 do leta 2013, ni prejemala ali pošiljala zaupne pošte. Direktor FBI-ja James Comey je pred dnevi v kongresu povedal, da so preiskovalci ugotovili več primerov pošiljanja ali prejemanja elektronske pošte z oznako zaupno.

Kljub malomarnemu delovanju brez ovadbe
Comey se je odločil, da ne bo predlagal kazenske ovadbe proti Clintonovi, čeprav je menil, da je malomarno ravnala z zaupnimi informacijami. Ni pa namerno izdajala ali skrivala ničesar oziroma vsaj ničesar, kar bi lahko potrdili. Republikanci so ga potem vprašali, ali potrebuje posebno prošnjo za preiskavo laganja kongresu, in Comey je odgovoril pritrdilno.

To pomeni, da republikanci z elektronsko pošto ne bodo odnehali vse do volitev, ko bo vseeno, saj je škandal nastal le zaradi tega, ker Clintonova kandidira za predsednico. Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je ob tem tudi uradno zahteval, da Clintonova ne dobiva več zaupnih poročil v času kandidature, kar pa je v ponedeljek nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Jeh Johnson gladko zavrnil. Podobno kot minister za domovinsko varnost James Clapper.

Clintonova bo dobilaSandersovo podporo

Clapper je Ryanu odvrnil, da nobenemu uradno nominiranemu predsedniškemu kandidatu ne bo zanikal zaupnih poročil med kampanjo, česar so deležni vse od leta 1952, ko je takšno prakso za lažjo tranzicijo začel predsednik Harry Truman. Ta se je zato odločil tudi iz lastnih izkušenj, saj se je leta 1945 po smrti Franklina Roosevelta povzpel na položaj predsednika kot izjemno slabo informiran podpredsednik.

Clintonova bo medtem dobila podporo nasprotnika v boju za demokratsko predsedniško nominacijo, senatorja Bernarda Sandersa. V pričakovanju tega dogodka se je vodstvo sindikata delavcev v komunikacijski industriji s 700.000 člani, ki je doslej podpiral Sandersa, v ponedeljek odločilo za prestop h Clintonovi.